„Pseudoargument.“ Fiala neutekl Švihlíkové. Odhalila, co vše schovává za „válku“

18.05.2024 18:10 | Monitoring

Ekonomka Ilona Švihlíková hovořila v rozhovoru pro RadioUniversum.cz o obavách ze zhoršení životní úrovně, pádu do chudoby a dluhů, celkového zdražování a budoucnosti vůbec. Čeká nás éra sociální nejistoty, utahování opasků, příchodu exekutorů, chudoby, nebo dokonce války?

„Pseudoargument.“ Fiala neutekl Švihlíkové. Odhalila, co vše schovává za „válku“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilona Švihlíková

Největší obavou Ilony Švihlíkové je obava z války. „A to hlavně proto, že když se podíváme nejenom na takzvané české elity – elity v uvozovkách, funkční elity, ne obsahové, a zároveň se podíváme na další představitele zemí EU, nebo i ve Spojených státech, tak vidíme, že tlak na velký konflikt tam bezesporu je. Vidíme to u prezidenta Macrona, vidíme to u vyjádření řady dalších představitelů, samozřejmě velmi silně u pobaltských zemí. Ale i u některých kruhů ze Spojených států, i když tam už se v tomto ohledu již začíná situace štěpit. Takže tohle je moje největší obava," sdělila Švihlíková. 

„Když se podíváme na Spojené státy, tak tam dlouhodobě – koneckonců už před tím varoval Eisenhower – je obrovský vliv vojenskoprůmyslového komplexu, a výdaje, které míří tímto směrem, jsou dlouhodobě světově největší, což nutně neznamená, že Spojené státy mají nejlepší zbraně, že umí vyrábět rychleji a že jsou ve všech těchto oblastech výkonní. Ukazuje se, že tomu tak není. Stačí, když se podíváme třeba na vývoj u Bab-al Mandabu, to znamená boj proti jemenským Hútíům, tak to je jedna skupina," poznamenala dále Švihlíková, že druhou skupinou může být taková, která si od zapojení do války slibuje ekonomické oživení a zajištění pracovních míst. 

A není pro mnohé válka alibi, za které se v současné době schová úplně všechno, co se momentálně děje? „Těchto výjimečných situací můžeme využít k něčemu lepšímu, což se ne moc často děje, ale je to možné, ale bohužel je můžete využít – respektive zneužít v politice – proti vlastním občanům. To znamená veškeré ekonomické neúspěchy a selhání. A taky to u řady politických zástupců pětikoalice vidíme, kdy řeknou: ‚Ale to je tím, že je válka.’ Takovýto pseudoargument ale analýzu spíše utíná, takže v tu chvíli debata de facto končí, a zároveň se tím zbavujete případné oponentury. Samozřejmě realita, jak vždycky říkám, nakonec zvítězí, doběhne nás, ale jako politická zástěrka to slouží velmi dobře," dodala Švihlíková, která se obává, že největším nebezpečím nejsou ekonomické kroky, ale spíš kroky týkající se snahy omezovat svobodu slova.

Řeč byla také o současné vládě premiéra Petra Fialy (ODS). Je Švihlíkové v něčem současné vlády líto? „Tak na tuto vládu bych opravdu lítostí neplýtvala. To opravdu ne," uvedla. „Pokud jdete do nejvyšší politiky, tak je potřeba mít vědomí velké odpovědnosti. Ve chvíli, kdy nastupuje hloupost kombinovaná s nekompetentností, s triumfalismem, a hlavně s nenávistí vůči každému, kdo si zrovna myslí něco jiného, než ti u moci – tak myslím, že na žádný soucit není místo. Koneckonců, vláda s těmi, kteří mají jiný názor než oni, žádný soucit nemá, a to ani politicky, ani v oblasti mezinárodních vztahů, a už vůbec ne socioekonomicky. Ano, toto období není jednoduché, střetává se nám tady velké množství krizí, ale není to tak, že jsou zde situace, kdy máte jen jednu možnost. V drtivé většině případů je tu vějíř řešení, a to, jaké vláda vybere – a koho tím poškozuje – je její zodpovědnost. To není otázka žádného soucitu," sdělila Švihlíková.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 31117 lidí
„Podle mého názoru zásadní problém je, že si vláda jako svou prioritu stanovila, a také to tak komunikovala, nápravu veřejných financí. Tohle u nás pravicové liberální vlády dělaly, a úspěchy byly velmi skromné, pokud vůbec jaké, a když si vzpomenu na minulá období, tak nás to v drtivé většině dovedlo do hluboké krize, často i politické. Vzpomeňme na roky 2012, 2013 – tam to bylo velmi silně patrné. Podle mne je tato hlavní priorita chybná už jenom z toho důvodu, že vůbec neberete v úvahu, že systém veřejných financí je součástí celé ekonomiky a že ekonomika má řadu dlouhodobých strukturálních defektů, a potom věcí, kterým teď musíte čelit. To, čemu nyní čelíme, je otázka cen energií a tlaku na změnu ekonomiky, která by se nás dotýkala velmi silně, a to je takzvaný Green Deal, nebo, chcete-li, zelená tranzice," sdělila Švihlíková.

„K dlouhodobým problémům patří to, že jsme skutečně ekonomická kolonie. To znamená, že valné části různých sektorů – a to se táhne napříč ekonomikou – nemáme pod naší kontrolou, a že je čím dál patrnější, že rozhoduje vlastník, a ne nějaké úmysly, jakože máme někoho rádi, nebo nemáme rádi, a takovéto sentimentální řeči. Prostě matka rozhoduje, vlastník rozhoduje, a z toho plyne, že kontrola české ekonomiky, v uvozovkách, je do značné míry iluzorní. A z toho vyplývá řada dalších problémů: To, že máme obrovský – jeden z největších na světě – rozdíl mezi tím, jaký máme ekonomický výkon a jakou máme úroveň mezd," řekla. 

Závěrečná slova patřila euru. „Když vezmu dneska debatu o euru, tak to skoro vypadá, že naše ekonomické problémy, které mají dlouhodobou povahu, strukturální povahu, vyřešíme nějakým jednoduchým lusknutím prstu, tedy tím, že přijmeme euro. To je úplný nesmysl – i z hlediska ekonomické analýzy je to úplný nesmysl. Ale tato určitá servilita vůči zahraničí je u nás velmi silně patrná už od devadesátých let, a obávám se, že, minimálně u takzvaných elit, v čase spíše sílí, než aby oslabovala," zakončila Švihlíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

jasné štvaní proti nejlepší vládě,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepejsek52 , 18.05.2024 18:23:53
ono snad zbytečně Petr říká, že nyní se budeme mít lépe, že jsme potlačili inflaci, která nyní bude společně s cenami klesat, na rozdíl od naší životní úrovně, která bude již jen stoupat. Dále nesmíme zapomínat, že razantně vzroste výstavba dálnic, pročež jsme u pravili cenu dálniční známky, vzroste kvalita čt, pročež upravujeme koncesionářské poplatky a v neposlední řadě budeme zdravější, neb nebudeme užívat léky, které se staly nedostupnými a navíc nebudeme ani tolik jíst, k čemuž vláda umožnuje úpravu cen potravin. Vládo, děkuji ti, je vidět že učitelé jsou ti nejlepší z nás

|  6 |  0

Další články z rubriky

Ochrankáři, co našli kokain, ve sněmovně skončili. Ani zrnko pravdy, zuřila Pekarová

13:14 Ochrankáři, co našli kokain, ve sněmovně skončili. Ani zrnko pravdy, zuřila Pekarová

Kdo je favoritem evropských voleb? A jak ovlivňuje Poslaneckou sněmovnu kokainová kauza? V Partii Te…