Jednání se Sýrií a Libanonem. Rakušan o tom, kam se prý budou vracet uprchlíci

17.05.2024 15:30

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) čelí salvě kritiky za to, že se důrazněji nepostavil proti přijetí tzv. migračního paktu. „Volby jsou o tom, jestli se uvede v život ten šílený migrační, já tomu spíš říkám vítační pakt pana Rakušana,“ zaznělo např. v debatě České televize ze strany ANO. Rakušan se brání, že migrační pakt je jen základ a teď je třeba podniknout další kroky. A popisuje, jaké to budou.

Jednání se Sýrií a Libanonem. Rakušan o tom, kam se prý budou vracet uprchlíci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

V EU byl definitivně schválen migrační pakt. Česko se při konečném jednání zdrželo hlasování, ale ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) i tak čelí kritice, že se nepokusil vyjednat lepší podobu migračního paktu. Kritizují ho především politici SPD a ANO.

„Volby jsou o tom, jestli se uvede v život ten šílený migrační, já tomu spíš říkám vítační pakt pana Rakušana, který má vejít v platnost za dva roky. A pokud naši občané chtějí žít ve městech, jak to vidíme v Londýně, v Paříži, v holandských městech, i ve švédských městech, kde budou čtvrti plné afrických nebo arabských uprchlíků, tak na to my říkáme jasné ne,“ poznamenal před kamerami zástupce ANO Martin Hlaváček.

„Dnes jsem vyrazil na Kypr, kde budeme jednat o tom, jak řešit migraci ze Sýrie. Přestože tu budou rokovat hlavně jižní státy unie, byl jsem pozván jako zástupce země, která se k tématu migrace staví aktivně a stojí v čele těch, kdo hledají řešení, nikoliv výmluvy, proč nedělat nic. I v případě Sýrie budeme řešit mimo jiné koncept bezpečných třetích zemí, kam by bylo možné uprchlíky z přetížených evropských zemí vracet,“ píše Rakušan na síti.

Vít Rakušan promlouvá

Ministr Rakušan oslovil české občany i z Kypru.

„Rychlá návštěva na konferenci na Kypru žádné koupání, jenom rychlá účast na konferenci a zpátky do Prahy na policistu roku. Co se týká obsahu té konference, tady šlo o spolupráci se 3 zeměmi. Ten migrační pakt je jenom nějaký základ, ale teď hledáme ta další řešení, která budou fungovat. Třetí země nám musejí pomoci, my musíme pomoci třetím zemím,“ zdůraznil Rakušan.

O spolupráci se prý jedná s Libanonem a Sýrií, ve které se hledají bezpečnější regiony, kam by bylo možné začít vracet syrské uprchlíky přicházející do EU v posledních letech. Jejich největší vlna přišla v roce 2015.

„Přestože tu budou rokovat hlavně jižní státy unie, byl jsem pozván jako zástupce země, která se k tématu migrace staví aktivně a stojí v čele těch, kdo hledají řešení, nikoliv výmluvy, proč nedělat nic. I v případě Sýrie budeme řešit mimo jiné koncept bezpečných třetích zemí, kam by bylo možné uprchlíky z přetížených evropských zemí vracet,“ dodal k tématu Rakušan.

Server Seznam zprávy v této souvislosti upozornil, že Česko, Rakousko a Dánsko daly dohromady koalici 15 zemí, které chtějí téma migrace řešit jinak, než bylo řešeno dosud. Koalice zemí požaduje řešení migrace přímo v zemích původu, ale také lepší ochranu těch, kteří to skutečně potřebují.

„V první řadě podporujeme vytváření komplexních, vzájemně výhodných a trvalých partnerství s klíčovými partnerskými zeměmi na migračních trasách,“ uvedli ministři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeptali se poslanců, kolik je oxidu uhličitého ve vzduchu. Jandejsek o nesmyslech zeleného údělu

8:46 Zeptali se poslanců, kolik je oxidu uhličitého ve vzduchu. Jandejsek o nesmyslech zeleného údělu

„Obrovské betonové plochy u prodejních a skladovacích megastaveb, asfaltová parkoviště, suché lesy z…