Levicový extremismus v Německu na vzestupu. Vláda chce přitvrdit

19.05.2024 14:20

Bezpečnostní úřady v SRN varují před rostoucím násilím ze strany levicových extremistů. V roce 2023 vzrostl počet jejich násilných činů o 9 % a zraněno bylo celkem 327 lidí. Nejvíce levicově extremistických trestných činů se odehrálo v Berlíně, zejména při klimatických protestech. Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová zdůraznila, že tyto útoky ohrožují veřejnost a infrastrukturu a slíbila, že úřady budou proti extremistům nadále tvrdě zasahovat.

Levicový extremismus v Německu na vzestupu. Vláda chce přitvrdit
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová

Počet levicově extremistických násilných činů meziročně vzrostl o 9 %. V roce 2022 těchto trestných činů bylo 842, v roce 2023 jich bylo spácháno 916. Při těchto násilných činech bylo minulý rok zraněno celkem 327 lidí. Levicově extremistický potenciál byl nedávno na úrovni 36.500 lidí. Podle informací z bezpečnostních orgánů německý deník Bild upozorňuje, že více než každý čtvrtý levicový extremista může být klasifikován jako násilně orientovaný. Nejvíce levicově extremistických trestných činů, a to 1128, se stalo v Berlíně. Odehrály se zejména při klimatických protestech. Druhou spolkovou zemí s nejvyšším počtem levicově extremistických trestný činů je Severní Porýní-Vestfálsko s 1097 delikty.

Anketa

Jsou za pokus o atentát na Roberta Fica zodpovědní činitelé liberální opozice, médií a neziskových organizací?

96%
2%
hlasovalo: 26956 lidí
Akce levicových extremistů pokračují i v roce 2024. 13. května žháři zapálili několik elektromobilů na výstavní ploše autobazaru Tesla na Schomburgkstrasse v Lipsku-Neulindenau. Vozidla podle policie zcela shořela. Na základě aktuálních policejních zjištění jak o průběhu událostí, tak o napadených elektricky poháněných autech, nelze vyloučit politickou motivaci činu,“ uvádí Radio Leipzig.

Lze připomenout i žhářský útok na elektrickou infrastrukturu Tesly v Braniborsku z března, ke kterému se přihlásila „Skupina Vulkan“, jež je klasifikována coby levicově extremistická. Incident způsobil zastavení výroby v Tesle a postiženo výpadkem elektřiny bylo i mnoho domácností v regionu. Jak oznámil zástupce Tesly, společnost eviduje ekonomické škody ve „vysokém devítimístném rozsahu“ kvůli odstávce výroby, informuje deník Süddeutsche Zeitung.

Spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová upozornila, že tyto útoky přímo ohrožují i veřejnost. „Žhářský útok na elektrickou síť v Braniborsku, který odřízl továrnu Tesla a celá města od elektřiny, ukázal, že levicoví extremisté se nevyhýbají vážným zásahům do naší energetické infrastruktury. Takové jednání ohrožuje velké množství lidí. Pokud dojde k výpadku proudu v životně důležitých oblastech, jako je zdravotnictví nebo sociální péče, může to být život ohrožující,“ uvedla pro Bild. „Naše bezpečnostní úřady budou proto nadále tvrdě zasahovat proti levicovým extremistům,“ prohlásila Faeserová.

Dle deníku Bild jsou v hledáčku levicových extremistů tyto hlavní cíle – zbrojařské společnosti, jejich dodavatelé a společnosti, které spolupracují s bundeswehrem, dále jsou to firmy pro dohledovou techniku a rozšiřování technické infrastruktury, jakož i společnosti ze stavebnictví a oboru nemovitostí, surovin a energetiky nebo automobilového průmyslu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ochrankáři, co našli kokain, ve sněmovně skončili. Ani zrnko pravdy, zuřila Pekarová

13:14 Ochrankáři, co našli kokain, ve sněmovně skončili. Ani zrnko pravdy, zuřila Pekarová

Kdo je favoritem evropských voleb? A jak ovlivňuje Poslaneckou sněmovnu kokainová kauza? V Partii Te…