Smazali mu web, žaluje vládu i aktivisty. A policie začala prošetřovat

03.08.2022 16:40 | Ze sítí

Trestní oznámení na premiéra, několik ministrů, ale třeba i Bohumila Kartouse z Českých elfů nebo redaktora Seznam Zpráv v souvislosti s únorovým vypínáním webů bylo státním zastupitelstvím přijato a Policie ČR začala prověřovat. Případným dalším krokem je sdělení obvinění. Jde o případ webu Exanpro.cz a jeho provozovatele Jiřího Wagnera.

Smazali mu web, žaluje vládu i aktivisty. A policie začala prošetřovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Wagner

Jeho web Exanpro.cz byl jedním z osmi, které v pátek 25. 2., den po ruském útoku na Ukrajinu, byly vypnuty. Odpovědnost od té doby přehazují na sebe navzájem vláda a provozovatel CZ.NIC, v trestním oznámení od Jiřího Wagnera ovšem figurují společně a nerozdílně.

Trestní oznámení je podáno na vládu jako celek, s důrazem na premiéra Fialu a ministry Rakušana, Černochovou, Síkelu a Langšádlovou. Dále na zástupce Vojenského zpravodajství, kteří do zákazu také měli aktivně zasahovat, několik internetových asociací a jejich představitelů a trojici dalších politiků: poslance Jana Bartoška a Pavla Žáčka a senátorku Miroslavu Němcovou.

Nepůsobí jako ztělesněná představa...

Speciální větev kauzy představuje trestní oznámení na redaktora Seznam Zpráv Vojtěcha Blažka a duo aktivistů - Bohumila Kartouse, mluvčího Českých elfů, a Romana Mácu z Institutu pro politiku a společnost.

V této větvi jde o dehonestační mediální výstupy, které měly zrušení webu ospravedlnit. Jejich vrcholem byl text Vojtěcha Blažka na Seznam Zprávách. Roman Máca, odchovanec Evropských hodnot, momentálně působící v Institutu pro politiku a společnost, zde vystupoval jako expert.

„Příběh Jiřího Wagnera je v téhle souvislosti značně neobvyklý. Dal by se shrnout do anotace: Jak se z profesionálního vojáka a příslušníka tajné služby stal proruský aktivista,“ napsal redaktor Blažek, když Wagnerovi dokonce vytýkal, že „nepůsobí jako ztělesněná představa příslušníka tajných služeb – vždy klidného, soustředěného, bez emocí a tak trochu nečitelného“.

Web Exanpro.cz byl v článku představen tak, že „nevynechal jedinou příležitost, aby z každé negativní události obvinil Američany“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…