Paradox letošní kampaně: Senior Babiš působí živěji, než mladík Bartoš

09.07.2021 8:06 | Zprávy

„Andrej Babiš umí dělat volební kampaně. Ví, že voliči dají mnohem více na emoce, a on dokáže emoce vyvolávat,“ hodnotí předvolební souboj českých politiků Lukáš Jelínek. Politolog tvrdí, že Babiš dokáže svojí pracovitostí vytvořit dojem, že je několikrát na jednom místě, a ještě působit živě. Pirátům by doporučoval netaktizovat a spoléhat se právě na živější aktivismus. V rozhovoru také řekl, že se obává výroků prezidenta Miloše Zemana, který by mohl držet u vlády strany bez důvěry Poslanecké sněmovny, a to tak dlouho, jak by chtěl. Z jeho posledních kroků to považuje za nejnebezpečnější.

Paradox letošní kampaně: Senior Babiš působí živěji, než mladík Bartoš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lukáš Jelínek

Předvolební průzkumy jsou na prvních třech místech velmi těsné. Vítěz vůbec není jasný. Co to znamená?

Znamená to, že se můžeme těšit na velmi vyhrocenou volební kampaň, jejíž výsledek nebudeme znát až do posledního okamžiku. Pravděpodobně se skutečně rozhodne až v cílové rovince, ale toho jsme ostatně bývali svědky i několikrát v minulosti, že volby nakonec dopadly jinak, než jak měsíc před nimi avizovaly průzkumy veřejného mínění. Ale jinak mne ten trend sbližování výsledků nebo síly Pirátů se Starosty, koalice SPOLU a hnutí ANO nijak zvlášť nepřekvapuje.

Hnutí ANO chvíli ztrácelo podporu a nyní se znovu vrátilo do přední pozice. Čemu za to vděčí?

Andrej Babiš umí dělat volební kampaně. On ví, že voliči dají mnohem více než na složité přednášky a vysvětlování na gesta, na emoce a on emoce dokáže vyvolávat. Stejně tak je nesmírně pracovitý při vedení volebních kampaní, je vidět, že když chce, může být téměř prakticky několikrát na jednom místě, ještě k tomu působit živě a odpočatě.

Třetí věc, Andrej Babiš umí správně odhadnout, jaká témata veřejnost zajímají, takže není náhodou, že jeden z průzkumů veřejného mínění zjistil, že voliče nejvíc nezajímá zdravotnictví a za druhé bezpečnost v nejrůznějších podobách včetně bezpečnosti vnější, to znamená migrace. A to jsou věci, se kterými Andrej Babiš opět pracuje. Soustředí se na zdravotnictví, kde říká: Neptejte se mě na nejvyššího státního zástupce, protože nyní řeším covid, neptejte se mě na sestavování kandidátek, protože řeším covid. Stejně tak dokáže do hry vtáhnout i jiná zdravotnická témata, jako je například vybudování národního onkologického centra, a s takovou migrací vlastně pracuje po celou dobu svého působení ve vrcholné politice. Na každém kroku nám připomíná, jak se postavil proti povinným kvótám, a je v tom velmi neústupný. Umí velmi dobře vychytat témata, kterými se dají voliči oslovit.

Na druhou stranu, byl to právě Andrej Babiš, kdo před lety tvrdil, že migranti jsou dobrá pracovní síla. Ten výrok je mu nyní také připomínán…

Ano, je to tak. Politici často mívají tendenci říkat, co se zrovna hodí do krámu jim nebo skupinám, dejme tomu, byznysovým, které stojí za nimi. Na to už jsme zvyklí, a tak časem mění své názory i Andrej Babiš podle toho, koho chce zrovna reprezentovat a koho chce oslovovat. Politik, který je tímto nachytán na hruškách, jen opráší heslo pana prezidenta, že jenom blbec nemění své názory.

Od dubna naopak ztrácejí Piráti společně se Starosty a nezávislými. Je to také dobře odvedenou kampaní Andreje Babiše?

Nemyslím, že by ztráceli proto, že by jim Andrej Babiš hlasy ubíral nebo že by vysloveně odrazoval jejich voliče, i když se o to snaží. Je vidět, že od prvního okamžiku si dal za hlavní cíl znemožnit a zdiskreditovat Piráty jako svého hlavního vyzyvatele. Ale Piráti se Starosty ztrácejí především proto, že je nevýrazná a nepřesvědčivá volební kampaň, které chybí jedno výrazné, silné téma, které by bylo přitažlivé a rezonovalo ve veřejném prostoru.

Piráti se často pohybují ve dvou extrémech. Buď přijdou s něčím hodně kontroverzním, jako byla nyní prezentace piráta Michálka na sociálních sítích při takzvaném krocení korupce lasem, na druhou stranu má Ivan Bartoš v posledních měsících tendenci vystupovat velmi opatrně, velmi státotvorně, to znamená neudělat žádnou chybu, nezavdat žádný podnět k tomu, aby někdo mluvil o Pirátech jako o pankáčích, jako o revolucionářích, to potom může činit kampaň Pirátů poměrně nevýraznou. Jiná věc je, že v některých průzkumech sílí Starostové a nezávislí, protože těm nijak zvlášť kampaň neškodí ani nepomáhá, protože se opírají skutečně především o svoji značku a komunální politiky napříč politikou a v jejich případě se jakékoliv volby dělají o to jednodušeji.

Právě Piráti vstupovali do politiky s ráznými hesly, jako „Pusťte nás na ně“ a podobně. Chybí jim to?

Nejde o to, že by měli používat nějaká silná hesla, ne vždy se hodí a rozumím, že když chtějí postavit příštího premiéra, raději dvakrát měří, než jednou říznou, a že se třeba nehlásí ke kontroverzním tématům. Proto by to měli vyplnit něčím jiným, viditelným, což se jim úplně nedaří, takže se snaží stočit pozornost ke starým výrokům, článkům nebo názorům Pirátů.

Ve skutečnosti si myslím, že pokud chtějí Piráti působit autenticky, neměli by zbytečně taktizovat, měli by se snažit být takoví, jací jsou, spoléhat více na trochu živější aktivismus, protože pak působí dost divně, když Andrej Babiš, který sám sebe prezentuje jako aktivního seniora, dělá živější kampaň než o generaci mladší Ivan Bartoš.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Keller: Síkela odchází, to je ta nejlepší zpráva. Proč?

10:42 Keller: Síkela odchází, to je ta nejlepší zpráva. Proč?

NEKOREKTNĚ S KELLEREM Dobrá zpráva pro Česko. Tou je podle levicově orientovaného sociologa a filozo…