Havlíčkův Brod: Od nového roku se změní systém platby za popelnice

11.05.2024 22:05 | Tisková zpráva

Zastupitelstvo města Havlíčkův Brod schválilo dvě obecně závazné vyhlášky města, které se vztahují k odpadovému hospodářství. Od prvního ledna 2025 se změní systém placení místního poplatku za komunální odpad, kdy se přechází z paušální platby za osobu s trvalým pobytem v Havlíčkově Brodě na platbu za množství odpadu, odkládaného z jednotlivých nemovitostí. Současně byla schválena také vyhláška města o obecním systému odpadového hospodářství, která na problematiku úzce navazuje.

Havlíčkův Brod: Od nového roku se změní systém platby za popelnice
Foto: havlickuv-brod.ceskehory.cz
Popisek: Havlíčkův Brod

Na dubnovém zastupitelstvu města Havlíčkův Brod byly schváleny dvě nové vyhlášky, které se týkají odpadové problematiky. Zatímco doposud město vybíralo poplatek za popelnice paušálně dle osob přihlášených k trvalému pobytu v dané nemovitosti, tak od roku 2025 dojde ke změně. Nově bude platit každá nemovitost částku 0,65 Kč za litr odpadu, a to podle kapacity sběrných nádob na směsný komunální odpad a s ohledem na počet svozů. Na lidech pak bude záležet, zda si od nového roku budou chtít změnit velikost nebo počet sběrných nádob.

S ohledem na platnou legislativu a zvyšující se poplatek za skládkování musí město Havlíčkův Brod přistoupit stejně jako ostatní města ke změně odpadové vyhlášky. Některá města jdou cestou výrazného navýšení poplatku za popelnice na osobu s trvalým pobytem, město Havlíčkův Brod ale zavede systém více odpovídající reálně vyprodukovanému odpadu.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 31117 lidí

„Cesta, pro kterou jsme se rozhodli, by měla vést obyvatele Havlíčkova Brodu k zodpovědnému nakládání s odpadem a k důslednému třídění. Současně bude více reflektovat realitu vyprodukovaného odpadu. V důsledku to znamená, že kdo bude třídit a bude mít menší popelnici na směsný odpad, zaplatí například i méně než dnes. Na druhou stranu ti, kteří netřídí a produkují velké množství odpadu, tak si od ledna budou muset připlatit,“ vysvětluje Zbyněk Stejskal, starosta města.

Nová podoba platby za odvoz a zpracování komunálního odpadu bude spravedlivější hned v několika ohledech. Nový systém bude zohledňovat skutečně bydlící osoby v dané nemovitosti, což se bude týkat například i pronajatých bytů nebo rodinných domů, které nyní fungují jako malé ubytovny, apod. Město Havlíčkův Brod však předpokládá i drobné komplikace, zejména u jednočlenných či dvoučlenných domácností žijících v rodinných domech.

„Tito lidé mohou mít z dřívější doby velkou sběrnou nádobu, kterou mnohdy ani nenaplní a bude nutné je informovat, aby ji vyměnili za menší. Jinak by se mohlo stát, že budou zbytečně platit za objem, který není vyvážen. Na druhou stranu ve výsledku se mohou i oni v rámci nového systému dostat na nižší částku,“ doplňuje Marie Rotbauerová, místostarostka města Havlíčkův Brod.

Nový systém navazuje na dlouholetou strategii města v oblasti odpadové politiky a zodpovědného třídění. O tom, že jde město Havlíčkův Brod správnou cestou a jednotlivá opatření fungují, svědčí i dlouhodobé výsledky. V roce 2021 i 2022 získalo město i ocenění, tzv. Odpadového Oskara za množství směsného komunálního odpadu mezi městy v Kraji Vysočina nad 5.000 obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Dopravu na rušné křižovatce řídí strážníci ručně

11:33 Jablonec nad Nisou: Dopravu na rušné křižovatce řídí strážníci ručně

Od pondělí 27. května dopravu na velmi frekventované jablonecké křižovatce Palackého – U Přehrady v …