Ministr Ženíšek: Na naší zemi mi moc záleží, jako ministr mám tyto priority

17.05.2024 23:07 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nástupu do funkce ministra pro vědu, vývoj a inovace.

Ministr Ženíšek: Na naší zemi mi moc záleží, jako ministr mám tyto priority
Foto: ČT24
Popisek: Ministr pro vědu, výzkum a inovace Marek Ženíšek

Vážení přátelé, 

stal jsem se ministrem pro vědu, výzkum a inovace a předně chci říct, že Vám děkuji za podporu, kterou jste mi v uplynulých dnech vyjadřovali. Jsem si vědom, že nastupuji do rozjetého vlaku rok a půl před volbami, ale mohu slíbit, že svého úkolu se zhostím, jak nejlépe umím - na naší zemi mi totiž moc záleží.

Můj hlavní úkol vidím v přípravě rozpočtu pro rok 2025, který zvýší finanční podporu na úroveň odpovídající potřebám české vědy.

Zaměřím se především na následující priority:

1.? ?Podpora špičkového výzkumu a inovací s důrazem na institucionální financování, abychom vytvořili prostředí, jež udrží naše nejlepší vědce.

2.? ?Rozvoj strategických technologií jako polovodičů, kvantových technologií, umělé inteligence nebo klíčových biomedicínských oborů, které mají zásadní vliv na budoucí ekonomiku.

3.? ?Rekodifikace zákona o výzkumu a inovacích tak, aby odpovídal současným evropským trendům - podpora lidí ve vědě, excelence, inovací a transferu poznatků do praxe. 

4.? ?Posílení vazby mezi vědou a průmyslem skrze daňové odpočty na výzkum a vývoj pro podniky, zaměstnanecké opční programy, pozice technologických expertů podporované firmami nebo průmyslové doktoráty.

Dále se chci zaměřit na snížení administrativní zátěže, posílení vědecké diplomacie či ochranu bezpečnostních zájmů ČR ve vědě. Věda a výzkum angažují téměř 100 tisíc lidí a generují vyšší HDP než jiné sektory. Naplnění těchto priorit proto bude mít obrovský dopad nejen pro samotnou vědu, ale přinese prospěch celé společnosti.

Věřím, že Česká republika má obrovský potenciál být na předních příčkách světového vědeckého výzkumu a inovací a budu rád, když k tomu svou malou měrou přispěju. Těším se na všechny, kteří mi na této cestě pomohou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Naši příznivci si sedají k našim odpůrcům a diskutují. Bez agrese

14:17 Farský (STAN): Naši příznivci si sedají k našim odpůrcům a diskutují. Bez agrese

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politické diskusi.