Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.05.2024 9:54:02

Odmítáme korespondenční volbu, jelikož porušuje Ústavu České republiky!

Odmítáme korespondenční volbu, jelikož porušuje Ústavu České republiky!

Minulý čtvrtek hodinu před polednem začala v Poslanecké sněmovně mimořádná schůze, která byla svolána z podnětu koaličních poslanců, a to s jediným cílem, protlačit druhým čtením vládní novelu o korespondenční volbě občanů ze zahraničí.

Hnutí SPD tuto vládní novelu o správě voleb jednoznačně odmítá a veřejně říkáme, že protlačením korespondenční volby si chce vládnoucí pětikoalice zajistit potenciální voliče, tedy zajistit si možné hlasy pro parlamentní volby v roce 2025. Dobře si totiž spočítali, že by je po schválení této novely zákona mohlo v zahraničí volit několik set tisíc občanů, jejichž hlasy by jim pomohly pro lepší výsledky voleb, neboť v České republice jim drtivá většina občanů už nevěří. Ze strany vládních stran se jedná o pokus zmanipulování systému voleb k jejich prospěchu.

Novela vládních poslanců zavádějící korespondenční hlasování do českého volebního systému je nejnebezpečnějším průlomem do našeho ústavního systému v historii novodobé České republiky, neboť v této novele spatřujeme snahu o úplné pošlapání některých základních principů, na kterých naše ústavní právo a naše ústavní demokratické zřízení stojí. Standardní, klasická a tradiční demokracie se opírá o jeden základní princip, že volby jsou svobodné, soutěživé a spravedlivé, znemožňující jakékoliv manipulace a podvody při hlasování nebo při sčítání hlasů.

V navrhované novele spatřujeme porušení některých principů ústavního práva a ústavní demokracie. Za prvé jde o rovnost volebního práva, podle kterého má každý volič jeden hlas a váha všech hlasů je stejná, což zahrnuje i pravidlo, že každý volič má v každých konkrétních volbách stejné možnosti a stejné podmínky hlasování. Za druhé je to přímost volebního práva, dle kterého je příslušné hlasování prováděno vždy přímo, konkrétním a jasně identifikovatelným voličem. Toto právo volit nesmí být žádným způsobem převedeno na jinou osobu. Za třetí jde o tajnost hlasování. Tato zásada znamená, že nesmí být možné jakkoliv spojit voliče s odevzdaným hlasem a nikdo nesmí vědět, jak konkrétní volič hlasoval. Absolutně nikdo jiný, kromě voliče samotného. Dále bych mohl pokračovat a zeširoka popisovat naše obavy, proč tuto novelu zásadně odmítáme.

Jsme přesvědčeni, že předložená novela o správě voleb upravující podmínky korespondenční volby občanů ze zahraničí porušuje základní principy svobodných a důvěryhodných voleb, čímž ohrozí principy demokracie. Lidé nebudou věřit, že volby jsou skutečně důstojné, spravedlivé a kontrolovatelné. Pro hnutí SPD je zcela nepřijatelné, aby při tradičně poměrně těsných rozdílech volebních výsledků o podobě budoucí české vlády rozhodli lidé, kteří v ČR nežijí, nemají k ní žádný vztah a nebudou nést následky svého hlasování. Za hnutí SPD jsme dali k této novele návrh na zamítnutí celého tohoto sněmovního tisku.

Bude velmi důležité, aby všichni naši příznivci a podporovatelé přišli ke všem třem volbám konaných v letošním roce a pak k těm nejdůležitějším, parlamentním volbám v roce 2025, a v rámci nich odevzdali své hlasy kandidátům našeho hnutí SPD. Hnutí SPD své sliby plní a občané České republiky jsou pro nás vždy na prvním místě!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama