AOPK ČR: Pro sídlo správy chráněné krajinné oblasti Soutok zvítězila nabídka města Lanžhot

18.05.2024 16:46 | Tisková zpráva

Zároveň byly shromážděny nabídky vhodných míst a objektů pro umístění Domu přírody Soutoku.

AOPK ČR: Pro sídlo správy chráněné krajinné oblasti Soutok zvítězila nabídka města Lanžhot
Foto: red
Popisek: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

V souvislosti s připravovaným vyhlášením chráněné krajinné oblasti Soutok se vybírá místo, kde by měla sídlit její správa. Vhodné umístění pro úřad se hledalo několik měsíců. Nabídky vhodných objektů zaslala města Břeclav a Lanžhot. Po jejich vyhodnocení byl jako nejvhodnější vybrán objekt bývalé školy v Lanžhotě.

„Vážíme si toho, že města mají zájem o umístění sídla chráněné krajinné oblasti. Nabídky jsme pečlivě zvažovali, vybrali jsme tu, která nejlépe vyhovuje potřebám budoucího úřadu a zároveň je výhodná ekonomicky. Klíčové také je, aby místo bylo pro občany dobře dostupné. Volba Lanžhota je logická i proto, že jeho katastr zasahuje do chráněné krajinné oblasti největším dílem ze všech dotčených obcí,“ vysvětluje ministr životního prostředí Petr Hladík.

Zároveň byly shromážděny nabídky vhodných míst a objektů pro umístění informačního střediska a návštěvnického centra – tzv. „domu přírody“ vyhlašované CHKO Soutok. Vhodné lokality nabídly obec Mikulčice, města Lanžhot a Břeclav. Na rozdíl od správy CHKO tyto projekty realizuje a provozuje vždy místní partner s podporou státu. Nejvíce připravený je projekt návštěvnického centra v zámku v Břeclavi a také má nejlépe promyšlenou ekonomickou udržitelnost budoucího provozu. Záměr obce Mikulčice zřídit informační středisko CHKO byl také vyhodnocen jako vhodný.

Další obce a partneři (např. obec Lednice, Podivín, Národní památkový ústav ad.) projevili zájem o vybudování menších prvků pro návštěvníky.

„Je dobře, že v případě vyhlášení CHKO vznikne hned v prvních letech infrastruktura informující, orientující a usměrňující návštěvníky. Kromě Domu přírody Soutoku se vybudují naučné stezky či ptačí pozorovatelny, které zájemcům usnadní poznávání zdejší jedinečné přírody,“ dodává Pavel Pešout z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ startuje velké zlevnění pro 1,7 milionu zákazníků

7:44 ČEZ startuje velké zlevnění pro 1,7 milionu zákazníků

Začíná velké letní zlevňování energií od ČEZ Prodej. Od soboty 1. června začnou zákazníci platit nov…