ČEZ: V Temelíně zavezli palivo do prvního bloku. V reaktoru vydrží déle

19.05.2024 11:44 | Tisková zpráva

Přesně 163 palivových souborů umístili energetici do reaktoru odstaveného prvního bloku. Nově je mezi nimi 48 čerstvých palivových souborů, dosud jich bývalo o šest méně. Úprava je součástí přechodu na osmnáctiměsíční palivovou kampaň, od které si ČEZ slibuje další zvýšení efektivity temelínské elektrárny. První blok tak bude v provozu přibližně o dva měsíce déle.

ČEZ: V Temelíně zavezli palivo do prvního bloku. V reaktoru vydrží déle
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Snížení počtu odstávek, tím i omezení čerpání životnosti a zvýšení efektivity provozu očekává ČEZ v Temelíně od přechodu na osmnáctiměsíční palivovou kampaň. Aktuálně se na ní připravují energetici na prvním bloku. V těchto dnech do reaktoru zavezli tak zvanou přechodovou vsázku. Ta v praxi znamená o dva měsíce delší provoz. „S přechodovou vsázkou se pohybujeme v rámci stávajícího povolení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Na delší než roční provoz můžeme přejít až po získání povolení od jaderného dozoru. Potřebné podklady jsme nedávno předali,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Dosavadní palivová kampaň trvala přibližně deset měsíců provozu a dva měsíce odstávky. Nově místo dosavadních 42 palivových souborů zavezou 48 čerstvých palivových souborů. Celkový počet palivových souborů zůstává stejný, tedy 163. Stejné bude i obohacení paliva. „Palivové soubory budou ale obsahovat více absorbátoru, který tlumí jejich reaktivitu. To v kombinaci s vyšším počtem čerstvých souborů zajistí, že blok může být v provozu déle,“ doplnil Jan Kruml. Podle energetiků je to zjednodušeně podobné, jako když člověk hodí do kamen sedm uhelných briket místo pěti a trochu přivře vzduch, taky vydrží déle.

Delší palivová kampaň je podle vedení ČEZ jednou z klíčových součástí programu nazvaného „Bezpečně 32 Tera“. Skrývá se pod ním další zvyšování bezpečnosti, efektivity a vytvoření podmínek pro plánovaný nejméně šedesátiletý provoz všech českých jaderných bloků. Vedle delšího provozu přinese prodloužený palivový cyklus snížení čerpání životnosti zařízení a vyšší výrobu na úrovni v průměru téměř dvou terawatthodin ročně za obě jaderné elektrárny. „Na druhém bloku jsme v přechodovém režimu od loňského podzimu. Po získání povolení od SÚJB zavezeme palivo pro osmnáctiměsíční kampaň. K tomu by na druhém bloku mělo dojít ještě letos. Všemu předcházelo pečlivé ověření všech bezpečnostních parametrů a zachování všech bezpečnostních rezerv,“ konstatoval Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika.

Osmnáctiměsíční palivové kampaně jsou v současné době standardem u většiny jaderných elektráren. Na delší palivový cyklus přechází také Jaderná elektrárna Dukovany. Samotný projekt v České republice dostal konkrétní podobu v roce 2018, od kdy probíhala povolovací řízení. Finálního stavu chtějí energetici v Temelíně dosáhnout v roce 2025.

V harmonogramu odstávky mají energetici přes 17 tisíc činností včetně 71 investičních akcí. I s dodavateli se do odstávky zapojí přibližně tisícovka lidí. Letos jde o první plánovanou odstávku v Temelíně. Dvouměsíční odstávka druhého bloku začne v polovině října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Povodí Ohře: Projednáváme možnosti spolupráce na Edmundově soutěsce

11:44 Povodí Ohře: Projednáváme možnosti spolupráce na Edmundově soutěsce

V pátek 24. května proběhlo jednání zástupců státního podniku Povodí Ohře, Národního parku České Švý…