Na Vysočině to vře. Katoličtí intelektuálové chtějí vlastního biskupa

28.07.2012 13:30 | Zprávy

Vysočina je rozdělena na dva tábory. Katolíci se bouří. Jedni píší protestní dopis kardinálovi Vlkovi, žádají vlastní biskupství, druhá skupina si klepe na čelo a vystačí si s Brnem.

Na Vysočině to vře. Katoličtí intelektuálové chtějí vlastního biskupa
Foto: Archiv
Popisek: Čeští a moravští biskupové

Na Vysočině to vře. Patří totiž mezi kraje s nejvyšším počtem věřících. Přesto je tento kraj  rozdělen mezi tři diecéze. Jedná se o Hradec Králové, České Budějovice a Brno.

Proto se příznivci kolem osoby básníka Tomáše Zdechovského rozhodli zřídit si vlastní biskupství. A u pouhé myšlenky nezůstali dlouho. Slovo dalo slovo- a papež Benekdit XVI. dostal na stůl rovnou dopis s žádosti o zřízení vlastního biskupství pro Vysočinu. Sídlo biskupství má být v Jihlavě.

Katolíci z Vysočiny se zároveň obrátili i na Českou biskupskou konferenci. Mají v úmyslu biskupům přednést svůj návrh na zřízení nového biskupství pro Vysočinu. Katoličtí intelektuálové tvrdí, že návrhu předcházela dvouletá diskuze v místních farnostech a vikariátech. Přitom i v Jihlavě nad touto žádostí nechápavě kroutí hlavou: “Žádost jsme obdrželi teprve před několika dny. Do budoucna bude posouzena, ale nejméně do konce prázdnin to určitě nebude,“ uvedla pro Parlamentnílisty.cz tisková mluvčí České biskupské konference Monika Vývodová.

Lidovci v Brně se distancují

Katolíci z Brna se na úmysl kolegů z Vysočiny dívají kriticky.  “Moc nerozumím tomu, o co jim jde. Proč nechtějí zůstat pod Brnem. V úspěch jejich žádosti ale i tak nevěřím. Poslední biskupství bylo zřízeno až po 200 letech od první žádosti, takže neočekávám, že by například už letos na podzim měla Vysočina své biskupství v Jihlavě,“ uvedla pro Parlamentnílisty.cz katolička z Brna Karla Ludvíková.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Přisypávání cvrčků do salámu. I s výkaly. „Plán, jak nám ublížit.“

20:05 Přisypávání cvrčků do salámu. I s výkaly. „Plán, jak nám ublížit.“

Hmyz, konkrétně cvrčci, jako součást uzenin a masných výrobků. Studie z Mendelovy univerzity v Brně,…