„Jste spokojení? Fico bojuje o život.“ Danko křičel na tiskovce. Hrozba novinářům

15.05.2024 17:41 | Monitoring

Slovenští politici reagují na zprávy o atentátu na premiéra Roberta Fica. Zatímco odcházející prezidentka Zuzana Čaputová napsala, že je v myšlenkách s Ficem a jeho rodinou, zvolený prezident Peter Pellegrini varoval, že atentát je ohrožením demokracie na Slovensku. Mnohem ostřeji ale reagovali vládní politici, kteří vinu za atentát svalují na progresivní média a opozici. „My jsme se vrátili a znova po nás jdete,“ uvedl předseda koaliční SNS Andrej Danko.

„Jste spokojení? Fico bojuje o život.“ Danko křičel na tiskovce. Hrozba novinářům
Foto: Facebook
Popisek: Andrej Danko, předseda SNR

„Dnešní brutální útok na slovenského premiéra Roberta Fica mě naprosto šokoval a co nejdůrazněji ho odsuzuji. Přeji mu hodně sil v této kritické chvíli a brzké uzdravení. V myšlenkách jsem také s jeho rodinou a blízkými,“ vzkázala v prvotní reakci Zuzana Čaputová.

Podle Petera Pellegriniho je to výsledek rozeštvávání společnosti. „Atentát na premiéra je ohrožením všeho, co dosud zdobilo slovenskou demokracii. S hrůzou jsem přijal informaci, že se premiér Robert Fico stal po zasedání vlády v Handlové terčem atentátu a při setkání s lidmi utrpěl po útoku střelná zranění. Děsí mě, kam může vést nenávist vůči jinému politickému názoru. Nemusíme souhlasit ve všem, ale existuje spousta způsobů, jak demokraticky a legálně vyjádřit svůj nesouhlas,“ uvedl Pellegrini.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 30953 lidí
„Atentát na jednoho z nejvyšších ústavních činitelů je bezprecedentní hrozbou pro slovenskou demokracii. Pokud budeme vyjadřovat odlišné politické názory se zbraní v ruce na náměstích, a ne ve volebních místnostech, ohrozíme vše, co jsme společně za 31 let slovenské suverenity vybudovali,“ varoval Pellegrini a popřál Ficovi brzké uzdravení.

Mnohem ostřejší slova volili slovenští vládní představitelé, kteří útok dali za vinu opozici a médiím. „Zlost, hněv, nenávist, to je výsledek vaší činnosti – progresivistů, celé opozice, liberálních médií. Kvůli vaší nenávisti bojuje Fico o život. Léta jste živili strašidelnou nenávist. Vinu, kterou nesou progresivisté, všechna liberální média, nikdy nesmyjí,“ řekl na tiskové konferenci místopředseda slovenské sněmovny a Ficovy strany Směr-sociální demokracie Ľuboš Blaha.

„Stále se mi nechce věřit tomu, že by ve společnosti byl někdo ochotný překročit takové hranice. Pro mě je zřejmé, že je to výsledek společenského konfliktu, a to musí skončit,“ prohlásil Ficův koaliční partner a předseda Slovenské národní strany Andrej Danko a začal pořvávat na novináře na tiskové konferenci.

„Jste spokojení? Jste? Pro SNS začíná politická válka. Chtěl tu s námi dnes vystoupit Šimečka. Ať si jde do Denníku N, k těm, kteří toto způsobili. Je to výsledek nenávisti ve společnosti. Vy jste pomohli tomu pomatenci Matovičovi k vládě, my jsme se zázračně vrátili a znova po nás jdete. Tady vám garantuju, že uděláme změny v zákonech jako v případě veřejnoprávní RTVS,“ pohrozil novinářům Danko.

„Chci vzkázat opozici, ať zalezou, respektují výsledky voleb, a Roberte, my všichni jsme s tebou,“ dodal nasupený Danko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okrádání v nemocnici. Za 120 Kč tohle? Dvě fotky snídaně spouštějí lavinu

11:53 Okrádání v nemocnici. Za 120 Kč tohle? Dvě fotky snídaně spouštějí lavinu

Dva suché rohlíky, jeden krajíček chleba a malá plastová krabička s margarínem. Takovou nemocniční s…