„Slavný“ sýr s přirážkou 170 procent. Křik v médiích a pak... Podívejte se sami na cenovku

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
05.01.2024 20:58 | Monitoring

Velký rozruch v prosinci vzbudily přirážky českých supermarketů u některých potravin, když Agrární komora ČR ukázala na příklad u sýru Jadel od Mlékárny Polná. Ta jej totiž do supermarketu dodává za 19,20 Kč, načež jej Albert ve svých regálech předprodával zákazníkům za 51,90 Kč – tedy s přirážkou 170 %. Poté, co některá média včetně ParlamentníchListů.cz na tento rozdíl v ceně upozornila, se v Albertu cena sýru snížila. Namísto 170 % si však Albert stále k ceně mlékárny přihazuje 134 %. A data průměrných cen ukazují, že jsou podobné přirážky českých supermarketů u některých výrobků běžné. Nejde jen o případ jednoho sýru z Albertu.

„Slavný“ sýr s přirážkou 170 procent. Křik v médiích a pak... Podívejte se sami na cenovku
Foto: FCB Agrární komory České republiky
Popisek: Sýr Jadel.

Agrární komora ČR na případ upozornila již začátkem prosince, kdy ukázala, kde se v českých obchodech berou vysoké cenovky u sýrů. Příkladem jmenovala 110gramový sýr Jadel, jejž do supermarketů dodává Mlékárna Polná za 19,20 Kč, kdežto lidé si jej mohou posléze od supermarketu zakoupit za 51,90 Kč, tedy s přirážkou supermarketu 170 %.

Byť Agrární komora ČR síť supermarketů, která si k dodavatelské ceně přihodila 170 %, nejmenovala, z přiložených fotografií je patrné, že jde o Albert. „Obchodní přirážka je 170 %. Tomu se říká byznys! Princip podnikání řetězců je jednoduchý. Chtějí co nejlevněji nakoupit, a co nejdráž pak prodat. A to, že je obchodní přirážka nemravná, jim asi vůbec nevadí. Hlavně, zákazníku, pořádně zaplať!“ psala tehdy komora s tím, že informaci o přirážce zmínil přímo obchodní ředitel mlékárny na konferenci Potravinářské komory ČR.

Sýr Jadel z Mlékárny Polná a jeho cenovku v supermarketech navýšenou o přirážku, kterou Agrární komora ČR vnímá coby „nemravnou“, později okomentoval šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza – a Agrární komoru ČR nařkl, že si cenovku u daného sýru „vycucala z prstu“. V rozhovoru pro Český rozhlas tvrdil, že procházel ceny konkrétního sýra a že jej nikde za 52 korun nenašel.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Eurokomisař

Pořád se tu mluví o eurokomisaři. Mě by zajímalo, v čem je pro nás lidi tato funkce důležitá? A jestli je, proč se diskutuje o tom, kdo jej nominuje víc, než o tom, kdo bude nominovaný? Fakt si myslíte, že nezkušená Nerudová je dobrá volba? Proč třeba nenominujete nějakého nestranného kandidáta, kte...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A Prouza jejich zastánce ještě platí stát , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekarelhrabě , 06.01.2024 9:42:23
Proč takové lidi okamžitě nevyhodí a doživotně jim nezakážou pracovat ve statní zprávě ??!!

|  7 |  0

Další články z rubriky

Další kolo války Černochové s Řehkou viděli i poslanci

20:53 Další kolo války Černochové s Řehkou viděli i poslanci

Ministryně obrany Jana Černochová měla zakázat náčelníkovi generálního štábu Karlu Řehkovi zřízení o…