„Že Karel IV. na stokoruně už nikoho nezajímá?!“ Ekonomka slyšela Nerudovou. Tvrdá dohra

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
23.11.2023 22:45 | Monitoring

Ekonomka Hana Lipovská se v pořadu Svobodný trh věnovala aktualitám. Hovořila o tom, proč by stát neměl kupovat Robin Oil, kritizovala vládu, která čím dál více směřuje k centrálnímu řízení státu. Rozebrala také vládní spory v otázce vstupu do eurozóny a prezentování „nesmyslných“ důvodů, proč bychom neměli chtít korunu, ústy ekonomky Danuše Nerudové.

„Že Karel IV. na stokoruně už nikoho nezajímá?!“ Ekonomka slyšela Nerudovou. Tvrdá dohra
Foto: Screen Youtube
Popisek: Hana Lipovská v novém pořadu Svobodný trh

V souvislosti se státním nákupem benzinek Robin Oil ekonomka Lipovská sdělila, že soukromé podnikání by mělo zůstat v soukromých rukou: „Český stát chce prostřednictvím vlády Petra Fialy učinit další krok k tomu, jak pod sebe stáhnout více a více podnikání. Všichni víme, a data nám to ukazují, že pokud se stát snaží podnikat, tak to málokdy dopadá dobře, takže proč nekoupit další síť benzinek, proč nekoupit Robin Oil a nesnažit se hrát si na podnikatele...,“ uvádí.

„Je to krok, který je samozřejmě ze všech možných hledisek nepochopitelný, nelogický, neekonomický,“ pokračuje Lipovská, které se nepodařilo doteď zjistit, proč právě tato síť benzinek je právě tou vyvolenou. „Majitel z dostupných zdrojů není sponzorem stran vládní koalice, nezdá se, že by byl navázán na kteroukoli z vládních stran. Je záhadou, proč Ministerstvo průmyslu a obchodu, které vykonává stoprocentní vlastnická práva ve společnosti ČEPRO, do této velmi nelogické transakce šlo,“ přemítá.

Bude velmi zajímavé vidět, jestli Úřad pro ochranu hospodářské soutěže bude mít cit pro ochranu hospodářské soutěže a upozorní na to, že ve chvíli, kdy ČEPRO už jednu síť provozuje, a ve chvíli, kdy ČEPRO je státní, nikoli soukromé, není možné takovouto fúzi umožnit, uvádí Lipovská, která doufá, že v Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže budou mít dost rozumu, aby nepovolili tuto akvizici.

„Důležitější než nákup benzinek je to, že se naše vláda rozhoduje jít více a více do centrálního řízení a přinášet více a více státních zásahů, regulace na trhu, tam, kde to není absolutně potřeba,“ dodala.

Stranou nezůstaly ani spory ve vládě, kdy se ministerstva přou o to, zda by vláda měla začít dělat kroky k přijetí společné evropské měny, dnes to uvedly Hospodářské noviny (HN) na základě informací o připravované zprávě o ekonomické sladěnosti Česka s eurozónou.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak nevím, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedrobeřek , 24.11.2023 9:20:55
Neměly by se zrušit diplomy absolventům brněnské ekonomické VŠ?Mám dojem že výuka nebyla na patřičné výši.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

19:08 „Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

MF Dnes zrekonstruovala z policejních dokumentů velice podrobně tragickou událost střelby na Filozof…