70 Kč za hodinu. Okradení pracovníka kvůli cizincům na nové úrovni

15.05.2024 8:50 | Zprávy

Platit někomu minimální mzdu 367 Kč za hodinu? To se drobným podnikatelům nechce. Ani v jinak bohatém New Yorku. A tak zákon jednoduše obcházejí, alespoň v některých restauracích. Místo drahých Američanů najímají levné Filipínky, které zákazníky obsluhují přes internet. Za ani ne 70 Kč na hodinu.

70 Kč za hodinu. Okradení pracovníka kvůli cizincům na nové úrovni
Foto: Repro X
Popisek: Virtuální pokladní z Filipín

Ekonomická teorie ohledně minimální mzdy praví, že jsou u ní v podstatě dvě možnosti. Buď je nastavena nízko a pak je v podstatě zbytečná. Anebo je nastavena výš, než je průnik nabídky a poptávky, a pak má negativní následky, totiž že pracovní pozice, které se s touto úrovní mzdy nevyplatí, začnou zanikat nebo budou přesunuty do zahraničí.

O platnosti této poučky se poučili v New Yorku. Kde od 1. ledna 2024 zvýšili minimální mzdu na 16 dolarů za hodinu, což je zaokrouhleno 367 Kč za hodinu. Trochu jiné podmínky platí v restauracích, kde je minimální mzda menší kvůli americkému zvyku dávat spropitné, nicméně i tam platí, že si zaměstnanec musí vydělat za hodinu 16 dolarů. Dodejme, že v USA je ovšem jiná cenová hladina. Čtyři role toaletního papíru vyjdou na 161 Kč, jeden Big Mac v McDonald’s pak na 121 Kč.

Jak ale informoval deník New York Times, restaurace v největším městě USA začaly experimentovat a práci, o které by se neřeklo, že se dá přesunout do zahraničí, svěřili Filipíncům. Přes internet. Například v restauraci Sansan Chicken v Queensu na Long Islandu. „Pokladní se na mě usmála a doporučila mi sendvič se smaženým kuřecím. Nebo možná tonkatsu (japonský vepřový řízek – pozn. red.). Těžko se to rozeznávalo, internetové připojení na její domovské Filipíny vypadávalo,“ popsal svou zkušenost reportér NYT, který takovou restauraci navštívil.

A dodává, že co zatím funguje v několika restuaracích, by mohla být změna, ke které dojde v celém pohostinství, protože drobní podnikatelé se snaží uniknout vysoké inflaci a zvyšujícím se cenám pronájmu komečních nemovitostí. „Jiní vidí model, který se dá snadno zneužít,“ pokračuje reportér. Důvod je jednoduchý. Zatímco zaměstnancům restaurace by museli platit zmíněných 16 dolarů, Filipínky vítají hosty za 3 dolary za hodinu, tedy ani ne 70 Kč. Pro srovnání, česká minimální mzda je 112,50 Kč.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

členství v EU

Dobrý den, jestli vás chápu dobře, tak jste před 20 lety byl pro vstup do EU, ale teď z ní chcete vystoupit. Co vás nejvíc zklamalo? A jestli tehdy byl podle vás náš vstup do EU nevyhnutelný, není i teď naše setrvání v ní nevyhnutelné? Protože EU asi ještě min nějaký čas existovat bude, a otázkou je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dávám Ukrajině rok, maximálně dva.“ Analytik ze slov Putina spočítal, kdy Zelenskému dojdou lidi. Úplně

16:35 „Dávám Ukrajině rok, maximálně dva.“ Analytik ze slov Putina spočítal, kdy Zelenskému dojdou lidi. Úplně

Putin v pátek nepřímo odhalil ztráty ruské armády, soudí analytik Simplicius. A to když řekl, že Rus…