Co to je do hajzlu za populismus? Ekonomové se vysmáli programu ODS

13.09.2013 4:44 | Zprávy

ODS přišla s prvním bodem své kampaně, který nese název První byt a první práce. Vysmála se mu nejenom lídryně pravicového volebního bloku Hlavu vzhůru! Jana Bobošíková, ale často i pravicoví ekonomové a politici.

Co to je do hajzlu za populismus? Ekonomové se vysmáli programu ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výkonná rada ODS

ODS v kostce nabízí, že absolventi, kteří začnou do třech měsíců po skončení školy podnikat, budou osvobozeni od daně z příjmu. Dále, když firma zaměstná absolventa, který je šest měsíců bez práce, získá na něj 80procenntí úlevu z platby sociálního pojištění. Dále občanští demokraté navrhují, že by lidé do věku třiceti let neplatili daň z převodu nemovitosti.

Husákovy děti ODS

„Blok Hlavu vzhůru! vítá volební program ODS ´První práce, první byt´. Jsme nadšeni tím, jak ODS vyklidila pole všem, kteří věří ve svobodu, individualitu, osobní zodpovědnost, férové podmínky a poctivou práci. Představa, jak mladí lidé, plní síly a odvahy, spoléhají na pomoc státu, vyvolala vzpomínky na socialistické novomanželské půjčky pro Husákovy děti. Je vidět, že lídři ODS se slzou v oku zavzpomínali na svá mladá léta tuhé normalizace a zcela pohřbili pravicové volební myšlenky. Volební blok Hlavu vzhůru důrazně prohlašuje, že mladým lidem nedá první byt ani první práci, ale vytvoří takové podmínky, aby mohli bez zbytečných administrativních překážek rozjet vlastní podnikání a na byt si vydělat,“ uvedla Jana Bobošíková.

ParlamentníListy.cz oslovily pravicové ekonomy i politiky, zda taková opatření nemohou na trhu poškodit a z trhu vytlačit starší, než v návrhu preferované, občany a zda není lepší ulevit v zátěži úplně všem občanům, nejenom části.

Cesta ODS do levicového pekla bývá dlážděna dobrými úmysly

„Je to selektivní záležitost a nesystémové řešení, ačkoli pro některé lidi. Kteří nedomyslí ekonomické důsledky, to může vypadat hezky. Bavil jsem se o tom i se svými studenty a ti sami říkali, že do tří měsíců začít podnikat je nerealizovatelné. Rozhodně to není pravicový návrh a neřeší ekonomickou situaci v České republice, ani mladých,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík.

„Jsem k podobným selektivním úlevám dost skeptický. Daně mají být pro všechny stejné bez ohledu na věk. Je to diskriminace lidí, kteří do toho nejsou zahrnuti,“ míní ekonom Marek Loužek z Institutu Václava Klause.

Podle Lukáše Kovandy z VŠE a think-tanku Prague Twenty jakékoli opatření, které zasahuje do trhu ´shora´, někomu nahrává a někoho poškozuje: „ODS tímto návrhem zjevně cílí na mladý elektorát. Politicky jej chápu, neboť ČSSD vyrukovala s až vyhroceně populistickými sliby – populistickými zvláště k přihlédnutím ke stavu českých veřejných financí. A ODS zkrátka musí nějak reagovat. Z ekonomického hlediska je ovšem návrh diskutabilní, jelikož zvýhodňuje jistou část populace – byť jistě opodstatněně a předpokládám i s dobrými úmysly.“

„Řečeno s nadsázkou: cesta do levicového pekla bývá dlážděna dobrými úmysly. V tomto světle není návrh ODS autenticky pravicový. Takovým opatřením by byly návrhy razantně omezující přerozdělování veřejných peněz, snižující daně, vnášející dlouhodobou stabilitu do daňového prostředí a podobně,“ dodal Kovanda.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

O mandát za Babišem, jásala Pekarová. Výzkumník ji zpražil: To byly eurovolby, ne sněmovní

16:25 O mandát za Babišem, jásala Pekarová. Výzkumník ji zpražil: To byly eurovolby, ne sněmovní

Poslední průzkum STEM před volbami do Evropského parlamentu při konfrontaci se skutečnými výsledky r…