Drsné šetření v Sorosově neziskovce. Zejména z EU se prý chce stáhnout

15.08.2023 17:11 | Zprávy

George Soros v srpnu oslavil 93 let. Ještě před tímto jubileem však odevzdal svou nadaci OSF k vedení svému synovi. A ten v ní začal řezat. Údajně 40 % pracovníků bude propuštěno. A nadace se stáhne z Evropské unie, aby „efektivně využívala zdroje“. Podporu už budou mít jen neziskovky zabývající se Romy a zahraniční politikou. Zdroje chce nadace napřít jinam.

Drsné šetření v Sorosově neziskovce. Zejména z EU se prý chce stáhnout
Foto: repro youtube, tan
Popisek: George Soros

V roce 1993 vznikla nadace Open Society Fund americko-maďarského finančníka George Sorose. Po třiceti letech se ale zdá, že se bude radikálně transformovat. Dle informací maďarské odnože rádia Svobodná Evropa v pátek všechny maďarské organizace, které OSF sponzorovala, dostaly dopis, v němž byly informovány o rozhodnutí správní rady nadace. Tedy že její působení uvnitř Evropské unie v podstatě končí a zaměří se na jiné oblasti. Dopis potvrdilo Svobodné Evropě větší množství maďarských neziskovek.

Píše se v něm mimo jiné, že došlo k „radikální strategické změně zaměření“, která má zajistit, že zdroje budou vynaloženy efektivně. Jak Svobodná Evropa připomíná, na tyto účely byly už vynaloženy stovky milionů dolarů. Aktivity v EU tak v podstatě ustanou a zdroje dostupné pro Evropu budou „velice omezené“. Důvodem má být i to, že evropské instituce a vlády na lidská práva, svobodu a rozmanitost vynakládají už tak značné částky a právě v těchto oblastech se OSF angažuje. V budoucnosti se prý zaměří na Evropu jen v rámci její role v řešení světových problémů. V roce 2024 má také dojít k reorganizaci celé OSF.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lubomír Metnar byl položen dotaz

Proč nikdo neřeší nákup tanků bez výběrka?

Dobrý den, schvalujete nákup tanků, který vláda plánuje? Mě překvapuje, že nikdo neřeší, že nákup probíhá bez výběrového řízení. Podle mě to zavání korupcí nebo minimálně plýtvání veřejnými penězi, protože když není výběrko, jak se ví, že jde pro nás o ten nejvýhodnější nákup?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak Soroše Madaří moc, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠUKaHEK , 15.08.2023 19:33:10
nemuseli, tak tu svoji instituci v Maďarsku vyklidil.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Další kolo války Černochové s Řehkou viděli i poslanci

20:53 Další kolo války Černochové s Řehkou viděli i poslanci

Ministryně obrany Jana Černochová měla zakázat náčelníkovi generálního štábu Karlu Řehkovi zřízení o…