Gretu zatkli. Dvakrát. Nemám strach, ujistila

06.04.2024 21:32 | Monitoring

Jednadvacetiletá klimatická aktivistku Greta Thunbergová byla v sobotu dvakrát zadržena nizozemskou policií na protestu proti klimatickým změnám. Zúčastnila se protestu organizovaného skupinou ekologických aktivistů Extinction Rebellion, která zablokovala hlavní silnice a dálnice v Haagu na protest proti nizozemským dotacím na fosilní paliva, uvádí zahraniční média.

Gretu zatkli. Dvakrát. Nemám strach, ujistila
Foto: Repro Youtube
Popisek: Klimatická aktivistka Greta Thunbergová

Švédská aktivistka Thunbergová se připojila ke stovkám protestujících, kteří se vydali na pochod z centra Haagu na nedalekou dálnici A12, která spojuje sídlo nizozemské vlády s dalšími městy včetně Amsterdamu, Rotterdamu a Utrechtu. Pochod zorganizovala extremistická ekologická skupina Extinction Rebellion (XR) - ti předtím dálnici obsadili a na několik hodin zablokovali dopravu, než byli postříkáni policejním vodním dělem a odvezeni.

V sobotu zablokovaly skupině přístup na dálnici desítky policistů, včetně několika policistů na koních, a varovaly, že pokud se účastníci pochodu pokusí dostat na silnici, „může dojít k násilí". Skandující protestující, kteří nesli transparenty s nápisy „Zastavte dotace na pohonné hmoty!" a „Planeta umírá!" a vlajky XR, se poté dostali do napjatého střetu s policií, uvedl list Le Monde.

Na sociální síti X kolují záznamy ze zadržení Thunbergové nizozemskou policií.

 

 

Thunbergová se během protestu připojila ke skandování. „Je důležité dnes demonstrovat, protože žijeme ve stavu planetární nouze," řekla aktivistka agentuře Agence France-Presse (AFP), zatímco policie blokovala pochodující. „Musíme udělat vše pro to, abychom této krizi zabránili a zachránili lidské životy," dodala.

Někteří aktivisté si však našli jinou cestu a zablokovali hlavní silnici poblíž dálnice, kde si - včetně Thunbergové - sedli na asfalt.

Na otázku, zda se obává policejního zásahu a zatčení, Thunbergová odpověděla: „Proč bych měla?" Krátce nato však byla zatčena a odvlečena policií do čekajícího policejního autobusu, kde byla zadržena spolu s dalšími aktivisty. Nizozemské národní tiskové agentuře ANP později telefonicky sdělila, že její zatčení proběhlo „klidně". „Nejde o zatčení. Jsem tu kvůli klimatu," řekla.

Mluvčí státního zastupitelství později potvrdil, že protestující byli krátce zadrženi a poté propuštěni. Nedlouho poté se však Thunbergová a někteří aktivisté vrátili a byli znovu zadrženi, tentokrát za blokování nedaleké křižovatky přímo ve městě, a odvedeni do čekajícího policejního vozu.

Mluvčí prokuratury Vincent Veenman agentuře AFP sdělil, že v současné době nebyla proti aktivistům vznesena žádná obvinění. „To se však může změnit, pokud budou lidé opakovaně zatýkáni za stejný přestupek," řekl Veenman.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

členství v EU

Dobrý den, jestli vás chápu dobře, tak jste před 20 lety byl pro vstup do EU, ale teď z ní chcete vystoupit. Co vás nejvíc zklamalo? A jestli tehdy byl podle vás náš vstup do EU nevyhnutelný, není i teď naše setrvání v ní nevyhnutelné? Protože EU asi ještě min nějaký čas existovat bude, a otázkou je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

11 tisíc miliard Kč pro Ukrajinu. A teď nařčení: „Zadržuje peníze, které dostává“

11:51 11 tisíc miliard Kč pro Ukrajinu. A teď nařčení: „Zadržuje peníze, které dostává“

11,18 tisíc miliard korun by měla stát obnova Ukrajiny, alespoň podle výpočtů Světové banky. V Němec…