Jaderné elektrárny a dostavba Temelína: Hrozí nám nový průšvih

22.11.2013 11:36 | Zprávy

Server Česká pozice píše o hrozícím riziku, že jihomoravská elektrárna Dukovany nesplní kritéria pro prodloužení své životnosti. Po jaderné havárii ve Fukušimě totiž Evropská unie zpřísňuje bezpečnostní normy. V diskusích zaznívá, že Dukovany si nemohou být stoprocentně jisté ani přežitím let 2015 až 2017, kdy vyprší 30letá životnost jednotlivých bloků.

Jaderné elektrárny a dostavba Temelína: Hrozí nám nový průšvih
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Směrnice Evropské unie je podle předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové zbytečná, protože nepřinese nic, co by bezpečnosti jaderných elektráren výrazně prospělo. Na rozdíl od některých kritiků se ale nedomnívá, že by byla účelová a měla by donutit Dukovany do pěti let zavřít.

Přesto je podle České pozice jeden bod dost důležitý. EU by měla zavést specifické bezpečnostní kontroly starších reaktorů, u kterých se zvažuje prodloužení životnosti. Nelze tedy vyloučit, že by mohl být větší problém s prodlužováním životnosti nad 40 let, připouští Drábová. Z tohoto hlediska by kritické období pro Dukovany přišlo v letech 2025 až 2027.

Tato skutečnost by znamenala nutnost přehodnocení energetické koncepce a argumenty pro dostavbu Temelína by byly pádnější. Ovšem z hlediska vyváženosti provozování přenosové soustavy by prý dávalo smysl, aby veškerý výkon českých elektráren nebyl v Temelíně, ale byl rozložen do více míst.

Problém lze očekávat v polovině dvacátých let

Bývalý starosta obce Dukovany a předseda sdružení Energetické Třebíčsko Vítězslav Jonáš se domnívá, že velký problém se objeví v polovině dvacátých let. To by ale podle něj znamenalo sociální kolaps z hlediska hrozby ztrát pracovních míst. To, že se nyní mluví nejen o nových reaktorech v Temelíně, ale i v Dukovanech, považuje Jonáš za úspěch svého sdružení.

Spolu s Drábovou vidí Jonáš problém v načasování rozšiřování elektráren - nejdříve třetí a čtvrtý blok Temelína a teprve pak pátý v Dukovanech. Protože se temelínský tendr protahuje, Dukovany se podle České pozice stávají jeho "rukojmím". I kdyby dukovanské bloky dosloužily až v roce 2035, bylo by nutné zahájit výstavbu pátého bloku okolo roku 2030, je tedy nejvyšší čas začít s přípravami.

Jonáš proto chce, aby bylo možné požádat o 20letou licenci. Místo dvou prodloužení o desetiletí by se tím celý problém vyřešil už nyní. S tím ovšem Dana Drábová nesouhlasí, podle ní je desetiletá perioda zárukou, že provozovatel jaderných elektráren bude věnovat bezpečnosti soustavnější pozornost.

Času není nazbyt

ČEZ v této souvislosti pro Českou pozici uvedl, že dukovanská jaderná elektrárna je podle kritérií světového Sdružení provozovatelů jaderných elektráren řazena mezi 20 nejlépe provozovaných elektráren na světě.

Ať už ale dukovanské reaktory doslouží dříve nebo později, není podle České pozice času nazbyt a je třeba se touto otázkou zabývat. Jednou z možností je nová technologie pocházející z Ruska, která využívá malé, rychlé, modulární reaktory. Vše je ovšem zatím ve fázi testování, důležitou otázkou bude především ekonomická stránka.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dezinformace za covidu. Unikly citlivé informace z tajného programu Pentagonu

20:35 Dezinformace za covidu. Unikly citlivé informace z tajného programu Pentagonu

Americká armáda podle zjištění agentury Reuters v době covidové pandemie po několik měsíců vedla taj…