Jsme blázni, necháme navézt binec z Ukrajiny. Víte, co v tom je? Zemědělci mají dost

24.11.2023 10:45 | Reportáž

Brambory od výrobce za devět korun, v obchodě pak za 29 korun. Cena obilí jako za Husáka, ale náklady zemědělců mnohem vyšší. I to zaznělo na setkání Klubu 2019 v Trhovém Štěpánově. Exprezident Agrární komory ČR a jeden z největších českých podnikatelů v potravinářství, Zdeněk Jandejsek, rozebral situaci kolem českého i ukrajinského obilí a také problém ohledně zemědělské půdy v ČR. Zmínil i miliardy, které jdou z naší republiky do zahraničí. Promluvil i šumavský zemědělec František Svoboda.

Jsme blázni, necháme navézt binec z Ukrajiny. Víte, co v tom je? Zemědělci mají dost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Člen představenstva Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek

Zdeněk Jandejsek na setkání Klubu 2019 pustil záznam svého projevu z jedné z akcí, na které jezdí s dalšími odborníky, například i z řad energetiků, práva a podobně, po celé České republice.
Hned na začátku se dostal k problému kolem obilí. „Obilí, které se letos sklidilo, mělo v loňském roce jedny z nejvyšších nákladů. Ať to bylo na hnojiva, energii… Letos za metrák? Za obilí dostanou zemědělci 3500 až 4 tisíce korun za tunu. Za to to ovšem nemohli v žádném případě „vyrobit“. Jdou hluboce pod náklady a budou mít tedy obrovské problémy,“ varoval Jandejsek a pokračoval:
„Pokud by došlo k tomu, že se to obilí může umístit na evropských trzích, no tak možná by to bylo o pětistovku víc a už by ta situace byla trošku jiná. Ale protože se sem pustilo obilí z Ukrajiny, tak máme problém. My jsme jediný stát ze zemí, které přistoupily do EU po roce 2004, který sem pustil ukrajinské obilí bez toho, aby ho někdo pořádně zkontroloval. Většina toho obilí, které sem šlo, tak zůstalo v mlýnech. To znamená v mouce, kterou kupujete, tak se to třeba namíchá s tím českým. Cena ukrajinského je kolem dvou tisíc korun za tunu, takže někteří ti, kteří vám to pečivo připravují, si ho rádi vezmou,“ vysvětluje a dostává se k „jádru problému“.

Přípravky, které se používají na Ukrajině, jsou u nás zakázané…

„To obilí, kterém sem přišlo, ale obsahuje řadu těžkých kovů. Obsahuje rezidua, což jsou zbytky z pesticidů, které se do obilí dostanou. Proč? Protože u nás máme úplně jiný systém kontroly. Kontrolujeme vše od osiva až po všechny přípravky. Ty, které se používají na Ukrajině, jsou u nás už deset, patnáct let zakázané. Takže je to velký problém. Měli bychom mít starost především o české lidi, o jejich zdraví. My v ČR produkujeme více než 8 milionů tun obilí. A spotřebujeme ho, jak pro živočišnou, tak pro lidskou potřebu, celkem 4,2 milionu tun. To znamená, že téměř polovičku obilí vyvážíme. A místo, abychom použili naše obilí, tak sem necháváme navézt takovýto binec. To je největší problém, který máme,“ vysvětlil a zmínil i dovezené drůbeží maso, ve kterém se objevuje salmonela.
„To ale není ten největší problém. Nikdo neřekl, že tam je obrovské množství těžkých kovů.  Protože je obsahují látky, postřiky, které používají. Jsou tam dokonce stopy z uranu. Protože některé ty střely, které se tam používají, obsahují ochuzený uran a dostane se to i do potravin.  Takže my jsme hotoví blázni. Místo, abychom svoje kvalitní obilí používali do našich potravin, tak je na skladech, cenově bylo sraženo až kam a používáme to obilí, které se dovezlo. Jako jediný stát. Poláci, Slováci, Rumuni, Bulhaři, Maďaři… Všichni to odmítli,“ kroutil hlavou Jandejsek a doporučil, aby se každý při nákupu podíval na obal, kde by měl zjistit původ zboží.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

MUDr. Milan Brázdil byl položen dotaz

Podle mě dezinformujete vy, když tvrdíte, co tvrdíte

Dobrý den, pane Brázdile, obracím se na vás zde, protože mi to přijde důvěryhodnější, i když mi zřejmě neodpovíte, snad si to aspoň přečtete. Jestli vás zajímá, co si myslím o korespondenční volbě tak vám řeknu, že je mi to úplně jedno, spíš mě štve, že vy poslanci (koalice i opozice) řešíte právě t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A už máme co jsme chtěli., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 24.11.2023 16:03:40
Nevím co si lidé stěžují. Nyní všichni nadávají a u voleb vládní koalici dali hlasy. Copak si nepamatují lidi, jak země vypadala při posledním vládnutí ODS za Nečase. Samé úsporné balíčky, poplatky u lékaře, pozdější odchody do penze a papaláši jen kradli. Aféra Nečas a Nagyová, trafiky pro poslance ODS, předražené nákupy letadel CASA, samé podvody a zlodějny. Copak si lidé mysleli, že tito loupežníci se za pár let změnili? No a teď to lidi tady máme zase. Tak si nestěžujte. Nechtěli jste Babiše, který učitelům, zdravotníkům zvyšoval mzdy, školáci a senioři jezdili zadarmo, tak tu máme Fialu. Ten peníze pošle neziskovkám, nebo na Ukrajinu. Možná příště budou lidé chytřejší a nenechají se oklamat sliby podvodníků ze spolku SPOLU.

|  11 |  0

Další články z rubriky

ČT lezla na zahradu. Smazat a odškodnit, řekl soud. Šlo o politiku

4:39 ČT lezla na zahradu. Smazat a odškodnit, řekl soud. Šlo o politiku

Česká televize prohrála soud. Musí zaplatit odškodné a vymazat problematicky získané záběry občana, …