Kolik let důchodu vám zbyde? Rouček začal počítat. A popsal, co zažil na demonstraci před Strakovkou

01.04.2023 20:32 | Komentář

EVROPAN LIBOR ROUČEK „Jako nová forma nevolnictví!“ „Šel jsem tam z jednoho jediného důvodu. Abych podpořil požadavky odborů, a nejen jejich, proti zvýšení věku odchodu do důchodu na 68 let.“ Bývalý místopředseda Evropského parlamentu a někdejší redaktor Hlasu Ameriky Libor Rouček vyrazil po čase na demonstraci odborů a pak se nestačil divit, jak se do něj pustili. „Na sítích jsou zarytí vyznavači vládních pravicových stran,“ podotkl. Rouček připomíná, že ve svých mladých letech roky pracoval fyzicky a ví, jak jsou lidé, kteří pracují manuálně, opotřebovaní už např. v šedesáti letech.

Kolik let důchodu vám zbyde? Rouček začal počítat. A popsal, co zažil na demonstraci před Strakovkou
Foto: archiv L. Rouček
Popisek: Bývalý místopředseda Evropského parlamentu a europoslanec Libor Rouček

Bývalý místopředseda Evropského parlamentu a někdejší redaktor Hlasu Ameriky ibor Rouček šel podpořit demonstraci odborářů Kovo – a hned to schytal. „Vrhli se na mě nejrůznější fejsbůkoví podporovatelé a vyznavači vládních pravicových stran. Nejen na facebooku, ale i na dalších sítích jsou zarytí příznivci stran, kteří nejsou ochotní a schopní diskutovat,“ popsal.

Demonstrace byla dlouho plánovaná a doktor Rouček už dost dlouhou dobu na žádné podobné demonstraci nebyl. „Šel jsem tam z jednoho jediného důvodu. Abych podpořil požadavky odborů, a nejen jich, proti zvýšení doby odchodu do důchodu na 68 let. Proč? Ve svých mladých letech jsem roky pracoval fyzicky, ve válcovnách, na šachtě, nakládal jsem letadla v Ruzyni, pracoval jsem na stavbách i jako řidič. V této zemi miliony lidí pracují manuálně a vím, jak jsou opotřebovaní už např. v 60 letech. Tuto myšlenku podpořím kdykoli,“ dodal. 

Kritizoval ale to, že odbory pozvaly Andreje Babiše, který ani ve svých firmách nemá odbory a platí lidi minimálně. Na demonstraci navíc přišla spousta lidí z firem, které mají zahraniční vlastníky. „Tak by také neměli zvát představitele stran, kteří mají v programu vystoupení z EU. Pokud by k tomu došlo, většina nadnárodních firem by to tady zabalila a lidé by byli bez práce,“ podotýká. Každopádně zásadní požadavek, co se týká doby odchodu do důchodu, půjde Rouček vždycky podpořit. „Ti pravicoví fanoušci si vůbec neuvědomili, že mi šlo o podporu myšlenky odporu proti odchodu do důchodu ve věku 68 let. Zajímali se jen o to, že byl na demonstraci Andrej Babiš nebo někdo z SPD,“ poznamenal.

Je to pomalu jako nová forma nevolnictví

Odboráři už mají zkušenost s předchozími pravicovými vládami. Byla to až ČSSD, která zastropovala odchod do důchodu na 65 letech. Lidé se v Česku dožívají asi o tři nebo čtyři roky méně než ve Skandinávii atd. „V českých podmínkách bych vůbec neuvažoval o zvýšení věku odchodů do důchodu. Němci se budou v průměru dožívat 89 let. Pak mohu uvažovat o tom, že prodloužím dobu odchodu do důchodu. Spousta lidí u nás je na tom od šedesátky zdravotně dost špatně a důchod si pak ani neužijí,“ popsal Rouček.

„Zdravý životní styl by pojišťovny mohly nějak podpořit. U nás je průměrná délka dožití u mužů 74 let, v Ústeckém kraji 72 let. Když prodloužím odchod do důchodu na 68 let, tak si spočítejme, kolik let jim pak v důchodu zbude? Je to pomalu jako nová forma nevolnictví. Že lidé budou pracovat do 68 let a pak za pár let umřou? Kde je nějaká kvalita života? Daňový systém je nastaven tak, že na to doplácejí střední vrstvy, protože nemáme daňovou progresi,“ připomněl. 

Teď zase vláda uvažuje o navýšení DPH u komodit, které nakupují všichni, jak miliardáři, tak sociální slabší. „Komentátoři a novináři někdy i z hlavních médií se o tom nechtějí bavit,“ podotýká Rouček.    

Otázkou je, jestli už nejde o takový problém, že by měli lidé začít pomíjet, kdo se demonstrací účastní. „Na tom požadavku zastropování věku proti odchodu do důchodu v 68 letech se shodneme. Každopádně odbory v žádné zemi si nezvou příznivce krajní pravice,“ upozornil.

Jurečka měl za demonstranty přijít

Když v roce 1848 vypukla ve Vídni revoluce, rakouská vláda zbaběle utekla do Olomouce. Když přišly před Úřad vlády ČR demonstrovat proti odchodu do důchodu v 68 letech odbory, česká vláda utekla podobně zbaběle do nedalekého Jeseníku,“ napsal Rouček na svém facebooku.

„Já jsem to samozřejmě trošku vyšpičkoval a udělal si z toho legraci. Ale rozhodnutí, že pojedou do Jeseníku, padlo až po ohlášení demonstrace. Kdyby se demonstrantů nebáli, např. ministr práce a sociálních věcí, kterého se to nejvíc týká, Jurečka, tak navzdory tomu, že vláda odjela do Jeseníků měl za demonstranty přijít. Ale on tu kuráž nemá,“ zmínil Rouček.

„Navíc, když vláda projednává tak důležité věci, jako je důchodová reforma a daňová reforma, mělo by se to připravovat společně se zástupci zaměstnanců, a nejen s představiteli byznysu. Když se podíváte na složení Národní ekonomické rady vlády (NERV), vidíme tam jen zástupce investičních společností a bank. Nejsou tam zástupci většiny, tedy zaměstnanců, kterých se to týká,“ dodal. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

19:08 „Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

MF Dnes zrekonstruovala z policejních dokumentů velice podrobně tragickou událost střelby na Filozof…