Kolik peněz pošlou prezidentští kandidáti na dobročinnost, pohlídá Senát

01.12.2012 8:00 | Zprávy

Dosud nepříliš známé pravidlo prezidentské volby pojednává o tom, že zbytek peněž z účtu na kampaň mají kandidáti převést na kulturní, humanitní či společenské účely. A právě toto pravidlo by jako první mohlo potkat tři vyřazené kandidáty – Janu Bobošíkovou, Tomia Okamuru a Vladimíra Dlouhého. Zda-li své peníze dají na správné účely, pohlídá Senát.

Kolik peněz pošlou prezidentští kandidáti na dobročinnost, pohlídá Senát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Z vyřazených kandidátů o prezidentský post má nejvíce peněz Vladimír Dlouhý. Přispívali na něj například podnikatel Vladimír Kovář či inženýr Fryč. Dohromady mu darovali asi dva a půl milionu korun. Nyní ale jejich peníze mohou skončit například v dětské léčebně či na výstavbě pomníku. Dlouhému na účtu zbývá asi 700 tisíc korun.

Jak se svými penězi naloží, se rozhodne až poté, co o jeho kandidatuře definitivně rozhodne Nejvyšší správní soud. Prvně zmíněný, majitel firmy Unicorn Kovář, svých peněz ale nelituje. Více mu vadí způsob sčítání hlasů, kvůli nimž Dlouhý z voleb vypadl.

Jana Bobošíková chce zbytek peněz po kampani dát na Památník Lidice, Tomio Okamura pak na dětský domov či Klokánek. Jak s penězi naloží doopravdy, bude hlídat Senát.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

41 procent lidí nevěří na ruskou informační válku. Zjistilo Moravcovo centrum. Expert se chytá za hlavu

13:27 41 procent lidí nevěří na ruskou informační válku. Zjistilo Moravcovo centrum. Expert se chytá za hlavu

Téměř polovina Čechů je názoru, že informační válka vedená Ruskem po začátku invaze na Ukrajinu je p…