Lidovci mimo Sněmovnu – „To bych určitě nechtěl,“ říká Jiří Čunek

08.05.2024 21:30 | Monitoring

Lidé, kteří nemají děti, by měli být finančně potrestáni odvodem vyšších daní, jak lidovci navrhují, řekl v rozhovoru pro XTV lidovecký senátor Jiří Čunek. Kritizoval zde také vládu za to, že znovu nezvedla superhrubou mzdu, ale dělají se místo toho úpravy důchodů. Jeho stranický kolega, ministr práce a sociálních věcí Marina Jurečka, by podle jeho slov měl odstoupit.

Lidovci mimo Sněmovnu – „To bych určitě nechtěl,“ říká Jiří Čunek
Foto: XTV
Popisek: Senátor Jiří Čunek

Někdejší předseda KDU-ČSL považuje za správný krok návrh lidovců, aby bezdětní lidé hradili vyšší odvody na důchod, což mnozí lidé označují za „potrestání“: „To není potrestání. To je vyšší daň. Protože ten, kdo děti má, tak má větší výdaje – významně, a ty jeho děti se poté podílejí na tom, aby ti, kteří nemají děti, ať už z jakéhokoli důvodu, tak aby mohli přežít anebo dožít důstojně, že se o ně někdo stará,“ uvedl Čunek v pořadu X-Talk.

„Pamatuji si, že když mně bylo dvacet a byl jsem svobodný, tak jsem platil vyšší daň než mí ženatí kolegové,“ vzpomněl senátor, že dříve to bylo takto podobně nastavené: „Já jsem určitě pro, a to nejen proto, že je to z dílny KDU-ČSL. Ono to tady existovalo a byla to dobrá praxe, bylo to dobře,“ řekl s tím, že by se mělo dělat všechno pro to, aby politici motivovali lidi k odpovědnosti za svůj život.

Ekonomicky by to bylo spravedlivěji nastavené: „Kdysi, když ještě nebyly důchody a tak dále, to bylo tak, že lidé měli děti i proto, aby se o ně někdo postaral. Byla to taková uzavřená ekonomická záležitost. Pro člověka, který děti nemá, to zní možná tvrdě, ale tak to je. Těm, co děti nemají, se žije ekonomicky lehčeji a ten, co je má, tak jeho děti je budou jednou opatrovat a vydělávat na mně, protože máme průběžný systém v důchodech atd.,“ doplnil Jiří Čunek.

Moderátor Veselý koulil očima, pousmál se a poznamenal: „Já si říkám, co vy lidovci víte o mém životě? Já nemám děti a vy jste schopni zhodnotit, že žiju lehčeji než vy, co děti máte?“ zajímal se. „Ta odvaha je neskutečná,“ dodal Veselý. „Já jsem nevěděl, že děti nemáte, ale jsem rád, že to říkáte, pak se dá převrátit ten pohled,“ reagoval Čunek a zopakoval své argumenty.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Režisér Strach varoval Ferjenčíka. Marně. Další VIDEO vypuštěno. Je tu bouře

19:31 Režisér Strach varoval Ferjenčíka. Marně. Další VIDEO vypuštěno. Je tu bouře

Pro mnohé jsem se stal symbolem neúspěchu. Proto ta stylizace do Ježíše. Pirát Mikuláš Ferjenčík nem…