Nikdo není spokojen. A stejně ho budou volit. Žantovský si všiml, co se o Fialovi říká

06.01.2024 4:44 | Komentář

TÝDEN V MÉDIÍCH Kdo volil Fialu? Všichni. Kdo je spokojen s jeho prací? Nikdo. Kdo ho ale přesto bude znovu volit? Všichni. Proč? Protože není možné setřást dvacet let liberální propagandy během krátké doby. „V tom má Vidlák pravdu,“ komentuje Petr Žantovský pasáž z textu, který vybral jako nejpovedenější mediální počin tohoto týdne. Věnuje se i nečekaně zajímavému rozhovoru Petra Pitharta, který v něm na několika místech podrobil kritice některé kroky a názory Václava Havla, a přizná se, co mu na přelomu roku působilo utrpení.

Nikdo není spokojen. A stejně ho budou volit. Žantovský si všiml, co se o Fialovi říká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala při čtvrtečních interpelacích

Dnešní Týden v médiích nelze začít jinak než reflexí mediálních ohlasů na projevy politiků, které jsme měli možnost vyslechnout koncem minulého a první den nového roku. „Vzal jsem si na pomoc články svého generačního druha a svého času také redakčního kolegy z Reflexu Bohumila Pečinky. To je zajímavý novinář v jistém směru podobně jako Alexandr Mitrofanov svého času. Tihle dva novináři byli vždy považováni za znalce zákulisních rejdů ve dvou podstatných stranách minulosti, a to ODS a ČSSD. Mitrofanov velmi citlivě vnímal změny v Lidovém domě, a když se stal předsedou strany Zeman, aplaudoval. Když se Zeman odporoučel a předsedou strany se stal Špidla, tak opět aplaudoval a nacházel chyby na Zemanově éře. A tak dál až v podstatě do časů zhruba tak před rokem a něco, kdy v sobě utlumil vášeň pro sociální demokracii a našel v sobě zarytého bojovníka proti Rusku,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Ale celá porevoluční léta to platilo, což je hodně podobné s Bohumilem Pečinkou, který se navázal na ODS. „A když byl předsedou ODS Klaus, tak z Pečinkových článků kapaly slzy sympatie a potlesk. Když se stal předsedou Topolánek, našel pochopení pro něj a spolu s ním začal nacházet chyby na Klausově éře a tak dál až po dnešního profesora Fialu. Vůči Fialovi má už přece jen jistý odstup, protože kdyby ho neměl, tak by se zřejmě vystavil velkému posměchu, neboť Fialova veřejná vystoupení už jsou za hranicí estrád, které na jeho kontě přibývají, a už to přestává být možné brát vážně. Tak jsem porovnal dva Pečinkovy články v Reflexu. Jeden se týkal Petra Pavla a druhý Andreje Babiše jako šéfa nejsilnější opoziční politické síly. Kdo sleduje Pečinkovu práci, já už přes třicet let, tak je překvapen tím, jak radikálně se Pečinka stal antipropagandistou. To bych u něj jako u člověka, který si vždy dával pozor na jazyk, nečekal,“ přiznává mediální analytik.

Hlava státu by měla být vzdálenější oficiální politice

Proto ho překvapil článek hodnotící projev Andreje Babiše, který už od titulku „Neurotické spílání o zkáze Česka. Babiš přednesl svůj novoroční projev“ zcela jasně identifikuje Pečinkův názor. „Jasně sděluje, co si máme o projevu a jeho řečníkovi myslet. Článek o Babišovi je skrytě ironický. Cituji: ‚Andrej Babiš zopakoval svůj základní příběh o kvetoucí zemi, kterou v posledních dvou letech postihla katastrofa v podobě vlády Petra Fialy‘ a tak dále. Vyčítá mu, že brutálně vydělává na svých potravinářských podnicích a jejich spjatosti s veřejnými financemi a víceméně opakuje stejné mantry, které opakují mnozí novináři už mnoho měsíců, že Babiš je v politice jen kvůli Agrofertu, což pravda není. Má pravdu v tom, že některé Babišovy výroky nelze brát příliš vážně, speciálně jeho stávající boj proti Green Dealu, neboť jako předseda vlády mohl právě on Green Deal zastavit vetem při rozhodování v unijních orgánech, což se nestalo,“ uznává Petr Žantovský.

Ale to je asi tak jediná věc, ve které by dal Pečinkovi za pravdu, jinak ten zbytek textu není dle něj Pečinkovy novinářské prestiže hoden. „Článek o projevu prezidenta Pavla mě zaskočil z vícero důvodů. Jednak bych očekával od Pečinky trochu větší odstup vůči prezidentovi, který sice – pravda – je marketinkovým produktem sil, které řídí naší stoosmičkovou koalici a určují politiku naší země od voleb v roce 2021, nicméně hlava státu by měla být poněkud vzdálenější té oficiální politice tak, jak ostatně byli i předchozí prezidenti. Vzpomeňme si, jak si Václav Havel velmi dal záležet na tom, že nepodepíše každou věc, kterou mu předloží jakákoli vláda, že není kladeč věnců a podpisovač zákonů, a posiloval svůj kredit a neformální pravomoc o nějaké své iniciace a inspirace. V podobném duchu pokračovali i Klaus a Zeman,“ připomíná mediální odborník.

Vystrčil i Fiala bez myšlenky, u Babiše i Pavla nějaká padla

Navzdory tomu, že se Pavel tu a tam na jeden den distancuje od nějakého podpisu zákona, ale druhý den ho stejně podepíše, z čehož byl zjevný záměr se zalíbit části veřejnosti oddálením platnosti zákona o jeden měsíc, je soužití prezidenta a vlády velice idylické. „To si nejsem jistý, že je úplně rozumné, protože by přece jen měla probíhat větší vzájemná inspirace. Problém je možná v těch lidech. Že by Petr Fiala nebo Petr Pavel dokázali kohokoli k čemukoli přednesem přesvědčit, si umím těžko představit. Možná tak k rychlejšímu večernímu spánku. Ale to berte jen jako bonmot. Mě u Pečinkova hodnocení zaujalo, jak vychvaluje a vynáší do nebe pana prezidenta Pavla za to, že vypustil jakoukoli zmínku o seniorech a zaměřil se výlučně na mladé lidi, na příští prvovoliče. Opakoval, jak je třeba jejich problémy sledovat a vycházet jim vstříc. Jako kdyby ty ostatní generace, a to nemusí být senioři, ale ta nejproduktivnější kolem čtyřicítky, padesátky, neexistovaly,“ diví se Petr Žantovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

MUDr. Milan Brázdil byl položen dotaz

Podle mě dezinformujete vy, když tvrdíte, co tvrdíte

Dobrý den, pane Brázdile, obracím se na vás zde, protože mi to přijde důvěryhodnější, i když mi zřejmě neodpovíte, snad si to aspoň přečtete. Jestli vás zajímá, co si myslím o korespondenční volbě tak vám řeknu, že je mi to úplně jedno, spíš mě štve, že vy poslanci (koalice i opozice) řešíte právě t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Realita ??, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekarelhrabě , 06.01.2024 9:26:34
Už jsme v zadní části velblouda !Ti si obsadili ústavní soud, justici ,senát, hrad a parlament ?Asi mi bylo lépe za komunistu ?Ti nás přivedou během 7 let na úroveň Bulharska !!Ještě že jsem si užil mládi za komoušů ! Ve 23 letech jsem si koupil 4 roky starou Škodu 100 l to bylo v roce 1977 a ta mi sloužila do roku 1983 jsem sní projezdil celé Československo v roce 1984 jsem si koupil novou Škodu !V roce 91 Favorita tak špatně nám bylo !!

|  12 |  0

Další články z rubriky

Nedbalá policie? Matka střelce Kozáka našla po ohledání doma nábojnici

14:33 Nedbalá policie? Matka střelce Kozáka našla po ohledání doma nábojnici

Případ střelce na FF UK opět rozvířil mediální prostor, protože byly zveřejněny detaily z usnesení o…