Odstupující Drábek se na obrazovce dušoval, že o žádné trestné činnosti nic nevěděl

04.10.2012 21:25 | Zprávy

„V nevinu Vladimíra Šišky stále věřím,“ prohlásil odstupující ministr práce a sociálních věcí v pořadu Hyde Park na obrazovce ČT24. O dění ve svém resortu prý věděl a popírá, že by kromě klasických obchodních jednání docházelo k trestné činnosti.

Odstupující Drábek se na obrazovce dušoval, že o žádné trestné činnosti nic nevěděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Drábek uvedl dva důvody, proč zůstal ve své funkci až do konce října. „Kdybych odstoupil hned, tak dosáhnu toho, že ministerstvo zůstane nejen bez ministra, ale i bez prvního náměstka, což nemůžu dopustit,“ vysvětlil a dodal, že chce nabídnout dostatečný časový prostor pro nalezení nového ministra práce a sociálních věcí.

Okamžitá rezignace by prý navíc mohla ohrozit současné projekty, jako například důchodovou reformu. Na jeho bedrech v současnosti leží i přerozdělování věcných kompetencí prvního náměstka Vladimíra Šišky, na kterého je uvalena soudní vazba.

Žádné zametání stop

Veškeré spekulace hovořící o tom, že vymezený čas věnuje Drábek zametání stop, důrazně odmítl. Popřel i hlasy hovořící o tom, že by Šiška jen plnil úkoly ministra financí Miroslava Kalouska.

Stále si stojí za tím, že věří v nevinu Šiškova jednání. „Morální odpovědnost na sebe neberu, protože jsem se ničím neprovinil. Beru na sebe však politickou odpovědnost, protože můj první náměstek byl vzat do vazby,“ uvedl.

O protiprávním jednání neměl prý ani tušení

Známý je fakt, že Šiška a Drábek jsou douholetí přátelé a spolupracovníci. Odstupující ministr práce a sociálních věcí prohlásil, že věděl, co se kolem zakázek na ministerstvu děje, avšak podle něj probíhala pouze standardní obchodní jednání. „Samozřejmě, že člověk nemůže vyloučit nikdy nic, u čeho sám nebyl, ale v nevinu pana Šišky věřím,“ řekl.

„A navíc, kde by se u nás na ministerstvu oněch sto milionů vůbec vzalo?“ zeptal se Drábek s tím, že zakázky se vždy v jeho resortu přiřazovaly zákonným způsobem, tedy podle výběrových řízení. Pokud však přesto soud prokáže protiprávní jednání, o žádném prý neměl ani tušení. „To naprosto jednoznačně garantuju,“ zdůraznil svou nevinu.

Skandální postup policie

Po Šiškově zatčení Drábek prohlásil, že postup policie je skandální. Nyní měl možnost se k němu vyjádřit. Nejvíce mu prý vadilo, že policisté nebyli schopní mu odpovědět, o co se jedná a proč na ministerstvu vlastně zasahují. „Byla to pro mě z emocionálního hlediska velmi obtížná situace,“ přiznal.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

19:08 „Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

MF Dnes zrekonstruovala z policejních dokumentů velice podrobně tragickou událost střelby na Filozof…