Putin „popáté“. Experti se předhánějí, co teď udělá

07.05.2024 16:13

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý v Kremlu popáté složil prezidentskou přísahu a Rusku bude vládnout dalších šest let do roku 2030. Putinova politika vůči Západu, Ukrajině nebo vlastní zemi se podle expertů určitě nezmění, ruský prezident si prý ale bude muset hledat nové nejbližší spolupracovníky, protože většině je už přes 70 let.

Putin „popáté“. Experti se předhánějí, co teď udělá
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Jednasedmdesátiletý Vladimir Putin v úterý popáté složil prezidentský slib a zůstane prezidentem Ruska do roku 2030. „Jsme jednotný a velký národ. Společně překonáme všechny překážky, společně uskutečníme všechny naše plány a společně zvítězíme,“ řekl prezident Putin publiku složenému z ministrů a hodnostářů, jak informuje BBC.

Inaugurační trasa po červeném koberci v Kremlu mu jistě byla povědomá. Od prvního inauguračního ceremoniálu prezidenta Putina v květnu 2000 se však mnohé změnilo. Putinova inaugurace podle expertů odstartuje změny v Kremlu a uvidí se, jak daleko je ruský vůdce ochoten zajít při obměně stárnoucí staré gardy ze svého nejbližšího okolí.

Co je jisté, nezmění se Putinova politika antagonismu vůči Západu, domácích represí a destrukce Ukrajiny. „Pro Putina je prvořadým cílem vyrábět více zbraní, udržovat stabilní ekonomiku, chránit ji před sankcemi a cílit na inflaci. Neměli bychom očekávat revizi této politiky,“ uvedla pro bruselský list Politico analytička Taťjana Stanovaja.

Dají se ale očekávat personální změny ve skupině jeho nejbližších, kteří mají tuto agendu na starosti, aby se Putinův režim udržel životaschopný i na následující dekády. „Putin se opírá na jedné straně o starou gardu důvěryhodných přátel a známých, jako jsou ministr obrany Sergej Šojgu a ministr zahraničí Sergej Lavrov, který je ve své funkci již dvě desetiletí,“ říká konzultant Nikolaj Petrov.

Anketa

Máme vůči Rusku cítit vděčnost za osvobození od německého nacismu?

96%
3%
hlasovalo: 25883 lidí
„Na druhé straně se spoléhá na loajální technokraty, jako jsou premiér Michail Mišustin a šéfka ruské centrální banky Elvíra Nabiullinová, kteří udržují ekonomiku země nad vodou,“ vysvětluje Petrov, že tento systém je nadále neudržitelný, protože některým z Putinových nejdůvěryhodnějších přisluhovačů je přes 70 let.

Patří mezi ně 74letý Lavrov a 68letý Šojgu, stejně jako nejvyšší bezpečnostní jestřábi země, 72letý Alexandr Bortnikov, 69letý Sergej Naryškin a 70letý Alexandr Bastrykin.

„Je čas, aby Putinova generace opustila scénu, ale jejich nástupci nejsou připraveni. Systém stojí před vážným problémem a uvidíme, do jaké míry ho dokáže vyřešit,“ tvrdí Petrov.

„Pokud chce Putin svůj systém udržet, musí ho změnit,“ souhlasil politický analytik Abbas Galjamov. Ten poukázal na nedávné šokující zatčení náměstka ministra obrany Timura Ivanova za braní úplatků, které bylo všeobecně vnímáno jako útok na Šojgua, jako možný signál, že Putin je připraven „otřást základy systému“. Šojgu přitom přečkal na pozici nejvyššího šéfa obrany navzdory pomalému pokroku na Ukrajině a skandálnímu pokusu o vzpouru šéfa Wagnerových žoldnéřů Jevgenije Prigožina.

Dá se očekávat, že noví Putinovi nejbližší lidé budou pocházet ze spřízněných kruhů. V minulých letech se Kreml zpravidla rozhodoval pro kandidáty, kteří byli považováni za snadno ovladatelné, spíše než aby byli nutně kvalifikovaní pro danou práci, a noví rekruti často byli mladšími příbuznými osob z Putinova blízkého okolí.

V rámci reorganizace by tak mohl vystoupat například Dmitrij Patrušev, současný ministr zemědělství a syn tajemníka Rady bezpečnosti Nikolaje Patruševa, kterému je 72 let.

Politická analytička Stanovayaová uvedla, že překvapení může přijít také v podobě jmenování dosud neznámých „mladých jestřábů“ s vojenským zázemím na Ukrajině do politických funkcí. „Putin veřejně prohlásil, že je považuje za skutečnou elitu, která musí časem nahradit tu současnou,“ uvedla.

Jakékoli změny, které Putin provede, budou podle její předpovědi pravděpodobně omezené a rychlé, aby „zajistil, že vysocí úředníci budou nadále pracovat plynule, bez přerušení“.

Putin letos v březnu popáté vyhrál prezidentské volby s rekordní podporou 87% hlasů. Volby byly na Západě odsouzeny jako nelegitimní a Evropský parlament v dubnu přijal rezoluci, v níž hlasování odsoudil jako „podvod“.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 27035 lidí
Většina členských států Evropské unie včetně České republiky, stejně jako USA, Velká Británie a Kanada proto úterní inauguraci bojkotuje. Podle informací serveru Euractiv 20 členských států nevyslalo své členy, přičemž sedm včetně Slovenska, Maďarska nebo Francie v Kremlu své zástupce mít bude.

Francouzský diplomatický zdroj sdělil, že „Francii bude zastupovat její velvyslanec v Rusku“. A to i přesto, že postoj Paříže k Rusku se v posledních týdnech stal velmi agresivním poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron nevyloučil vyslání vojáků na Ukrajinu.

K francouzskému velvyslanci se připojí zástupci Maďarska a Slovenska, které udržují úzké vztahy s Ruskem a zaujímají nejednoznačný postoj k jeho válce proti Ukrajině. Budapešť i Bratislava dosud odmítaly poskytnout Kyjevu zbraně, ale nebránily žádnému rozhodnutí EU.

Šéfdiplomat EU Josep Borrell prohlásil, že je „proti účasti EU na této akci v Moskvě“. V pondělí pozdě večer mluvčí EU uvedl, že velvyslanec bloku v Rusku se inaugurace nezúčastní, přičemž tento postoj měl být koordinován mezi všemi členskými státy bloku.

„Náš velvyslanec EU se nezúčastní, většina členských států se nezúčastní, ale několik členských států ano – na úrovni velvyslance,“ uvedl mluvčí Peter Stano.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je jim kolem 70 let?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAch jo (bls1) , 07.05.2024 16:30:47
Co by za takové mladíky v USA dali.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…