Rusnok tepal zemědělce: Menšina vydírá většinu společnosti. Dotací co nejméně

25.02.2024 14:36 | Monitoring

V pořadu Otázky Václava Moravce se odehrála diskuse poradkyně odborů Jany Maláčové, poradkyně premiéra a členky NERV Heleny Horské a bývalého premiéra Jiřího Rusnoka o protestech zemědělců a zejména o problému dotací. Rusnok problém s dotacemi v zemědělství vidí jako problém nejen České republiky, ale celé Evropské unie – „je to jeden z jejích strukturálních problémů“. Podle ekonomky Horské však v současnosti bez dotací zemědělství nemůže přežít.

Rusnok tepal zemědělce: Menšina vydírá většinu společnosti. Dotací co nejméně
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Jiří Rusnok, Helena Horská a Jana Maláčová v OVM.

„Hlavním zájmem českého zemědělství je soběstačnost,“ začala Jana Maláčová (SOCDEM) o současné situaci v Česku, kde tento týden v Praze zemědělci protestovali proti byrokracii, proti ekologickým požadavkům v zemědělství a proti dovozu ze zemí mimo Evropskou unii.

Maláčovou na průběhu protestů zaujala jedna věc, a to přístup vlády. „Každý má právo protestovat, myslím, že to k demokracii patří, a myslím, že každá vláda, když je kritizována, tak si tu kritiku má vzít k srdci. A co mě opravdu velmi negativně překvapilo, bylo to, že ten, kdo kritizuje vládu, je okamžitě obviněn a nálepkován například z toho, že podporuje Rusko,“ řekla Maláčová. Ona sama toto považuje za nepřijatelné.

„Myslím, že to omezuje tu svobodu slova. A divím se zejména veřejnoprávním médiím, že to nějakým způsobem neakcentovala. Protože kritizovat vládu a mít jiný názor je normální,“ uvedla Maláčová.

Moderátor Václav Moravec k jejím slovům doplnil, že nepochybně v pořadu Otázky Václava Moravce, diskusním pořadu České televize, je vláda kritizována opakovaně.

Do diskuse se poté zapojila ekonomka a členka Národní ekonomické rady vlády (NERV) Helena Horská. Zemědělství podle ní v současném stavu, i z hlediska míry regulovanosti, bez dotací nedokáže existovat. „Vypěstovali jsme si tady Otesánka, který bez dotací není schopen přežít. Ale není to vina zemědělství. Je to vina obrovských regulací, tlaku na soběstačnost celé Evropy,“ dodala ekonomka Horská, a že nelze mluvit pouze o soběstačnosti České republiky, jelikož ta funguje v rámci evropského trhu.

Ne všechna „pravidla hry“ jsou dle jejích slov pod kontrolou České republiky. Některá z nich se určují v Bruselu a Česká republika je poté v některých případech pouze upravuje nebo doplňuje. Celý systém je tak podle ekonomky velmi složitý a finančně náročný. „A chcete-li – a tato vláda se pokouší zefektivnit dotační politiku –, tak zjistíte, že samozřejmě narazíte na velkou sílu nevole, která znamená, že lidé a podnikatelé nechtějí přijít o stávající dotace. A zároveň tady máte skupinu ‚malí a středně velcí zemědělci‘, kteří si stěžují, že jsou v rámci dotací diskriminováni,“ řekla Horská.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rusnok mluví hloupě,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 25.02.2024 15:17:24
na úpravnách vod dělá 0,000001 lidí a ať se zkusí bez plodů jejich práce obejít. Pojde do tří dnů. Nelze vše vidět přes ekonomické ukazatele. Válka za humny, Ukrajinci prohrávají a naše vláda na vlastní zemědělství plije, Agrární komora nic nevyrábí, jen metodicky vede, ti ostatní malozemědělci, co lezou vládě do zadku, tak jejich svaz obhospodařuje jen 9% orné půdy, ale pro potroublou vládu jsou reprezentanty zemědělství, se kterými hodlá jednat. A náš pohlouplý premiér taky. Každý rozumný by teď posiloval vlastní výrobu potravin z VLASTNÍCH zdrojů a ten hlupák je nazývá dezoláty a ruskými trolly. Řekl bych, že nás chce tato lokajská vláda dostat do pozice odběratele amerických přebytků. Pokud to těm odrodilcům projde, připravte se na chleba za dvě stovky.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Hysterie po volbách. Šafr, Fendrych, Mitrofanov. Žantovský vybral z hroznů

8:14 Hysterie po volbách. Šafr, Fendrych, Mitrofanov. Žantovský vybral z hroznů

TÝDEN V MÉDIÍCH Lokajští plebejci útočí. Uspělo hajlování, Moskva bude spokojena. Nacionalistická d…