Smazali mu web, žaluje vládu i aktivisty. A policie začala prošetřovat

03.08.2022 16:40 | Ze sítí

Trestní oznámení na premiéra, několik ministrů, ale třeba i Bohumila Kartouse z Českých elfů nebo redaktora Seznam Zpráv v souvislosti s únorovým vypínáním webů bylo státním zastupitelstvím přijato a Policie ČR začala prověřovat. Případným dalším krokem je sdělení obvinění. Jde o případ webu Exanpro.cz a jeho provozovatele Jiřího Wagnera.

Smazali mu web, žaluje vládu i aktivisty. A policie začala prošetřovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Wagner

Jeho web Exanpro.cz byl jedním z osmi, které v pátek 25. 2., den po ruském útoku na Ukrajinu, byly vypnuty. Odpovědnost od té doby přehazují na sebe navzájem vláda a provozovatel CZ.NIC, v trestním oznámení od Jiřího Wagnera ovšem figurují společně a nerozdílně.

Trestní oznámení je podáno na vládu jako celek, s důrazem na premiéra Fialu a ministry Rakušana, Černochovou, Síkelu a Langšádlovou. Dále na zástupce Vojenského zpravodajství, kteří do zákazu také měli aktivně zasahovat, několik internetových asociací a jejich představitelů a trojici dalších politiků: poslance Jana Bartoška a Pavla Žáčka a senátorku Miroslavu Němcovou.

Nepůsobí jako ztělesněná představa...

Speciální větev kauzy představuje trestní oznámení na redaktora Seznam Zpráv Vojtěcha Blažka a duo aktivistů - Bohumila Kartouse, mluvčího Českých elfů, a Romana Mácu z Institutu pro politiku a společnost.

V této větvi jde o dehonestační mediální výstupy, které měly zrušení webu ospravedlnit. Jejich vrcholem byl text Vojtěcha Blažka na Seznam Zprávách. Roman Máca, odchovanec Evropských hodnot, momentálně působící v Institutu pro politiku a společnost, zde vystupoval jako expert.

„Příběh Jiřího Wagnera je v téhle souvislosti značně neobvyklý. Dal by se shrnout do anotace: Jak se z profesionálního vojáka a příslušníka tajné služby stal proruský aktivista,“ napsal redaktor Blažek, když Wagnerovi dokonce vytýkal, že „nepůsobí jako ztělesněná představa příslušníka tajných služeb – vždy klidného, soustředěného, bez emocí a tak trochu nečitelného“.

Web Exanpro.cz byl v článku představen tak, že „nevynechal jedinou příležitost, aby z každé negativní události obvinil Američany“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

válka

Fakt si myslíte, že NATO, což jsme i my, chce válku s Ruskem? Máte proto nějaké důkazy? A myslíte si, že i Ukrajina chtěla válku s Ruskem? Podle mě jediný, kdo chce válku a začalo jí, je Rusko, které by evidentně chtělo obnovit i svůj vliv v Evropě po druhé světové válce.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Strmý pád. Francie a Itálie. Po výsledku voleb slábne měna i akcie

14:26 Strmý pád. Francie a Itálie. Po výsledku voleb slábne měna i akcie

Francouzský prezident Emmanuel Macron po volebním fiasku své strany Obnova ve volbách do Evropského …