Supermarket Lidl, tam je panečku sleva. Ze 126 Kč na 125,90 Kč. A tržby? Šly nahoru

18.02.2024 21:22 | Monitoring

Mnozí nakupující si v posledních týdnech všimli, že do českých supermarketů se vrátily již mnoho let nevídané cenovky, vyčíslující ceny zboží na jednotlivé haléře. Tento krok, který měl dle obchodníků ukázat, že obchody reagovaly na snižování DPH u potravin, se již někde dokonce přenesl i na „akce“. K vidění jsou tak „slevy“, jež by možná před několika desítkami let někoho ještě potěšily, ale v dnešních cenách již dle mínění některých nakupujících jsou spíše jen výsměchem zákazníkům. Mnozí přitom ukazují zejména na Lidl, který například nektarinky zlevnil z 96 Kč na 95,90 Kč. A blumy? Namísto 126 Kč již „jen“ za 125,90 Kč. Pozornost budí též tržby supermarketu. Ty šly nahoru.

Supermarket Lidl, tam je panečku sleva. Ze 126 Kč na 125,90 Kč. A tržby? Šly nahoru
Foto: Repro X @Ondrej72521198
Popisek: Haléřová akce Lidlu

Dosud nepříliš vídané cenovky v jednotkách haléřů zaplavily obchody v Česku s příchodem nového roku. Na jejich pulty se vrátily již roky nevídané cenovky, které namísto „běžných“ baťovských cen vyčíslovaly ceny na jednotky haléřů. Spatřit tak šlo v obchodech trvanlivé mléko za 10,62 Kč, olej za 28,15 Kč či jogurt za 8,67 Kč.

Rozhodnutí obchodníků vyčíslovat zboží do každého haléře dle jejich vysvětlení mělo lidem ukázat, že obchody reagovaly na snížení DPH u potravin a ceny o danou část snížily.

Přestože však již první data v lednu ukázala, že zlevňování u potravin nebylo až tak horké, jak by se z haléřových cen mohlo na první pohled zdát – a zatímco výrazněji s příchodem nového roku (o 4,76 %) zlevnila vejce či máslo (o 4,77 %) a 97 haléřů šlo ušetřit i za litr mléka, kelímek jogurtu zlevnil oproti prosinci jen o 7 haléřů, kilo cukru o 6 haléřů, cena kila jablek poklesla o 5 haléřů a u mouky či brambor mezitím vylétly ceny o několik korun nahoru – někteří obchodníci se ve strategii rozhodli pokračovat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Eurokomisař

Pořád se tu mluví o eurokomisaři. Mě by zajímalo, v čem je pro nás lidi tato funkce důležitá? A jestli je, proč se diskutuje o tom, kdo jej nominuje víc, než o tom, kdo bude nominovaný? Fakt si myslíte, že nezkušená Nerudová je dobrá volba? Proč třeba nenominujete nějakého nestranného kandidáta, kte...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nedbalá policie? Matka střelce Kozáka našla po ohledání doma nábojnici

14:33 Nedbalá policie? Matka střelce Kozáka našla po ohledání doma nábojnici

Případ střelce na FF UK opět rozvířil mediální prostor, protože byly zveřejněny detaily z usnesení o…