Útok v Rusku. „To si Rusové dělají sami!“ šíří se v Česku

22.03.2024 21:21 | Monitoring

Ozbrojenci v pátek večer vtrhli do koncertní haly na západním okraji Moskvy a před začátkem koncertu začali střílet automatickými zbraněmi do lidí, po čemž jsou z místa hlášené výbuchy a požár objektu. Dle předběžných údajů ruské Federální služba bezpečnosti (FSB) je na místě teroristického útoku přes 100 zraněných a 40 obětí. Událost vyvolává nemalé spekulace na sociálních sítích. „Záminka pro další mobilizaci,“ míní někteří komentující na sociálních sítích s tím, že jde o fingovanou akci ruské kontrarozvědky.

Útok v Rusku. „To si Rusové dělají sami!“ šíří se v Česku
Foto: Repro X @visegrad24
Popisek: Následky teroristického útoku na okraji Moskvy

Anketa

Vzpomínáte na prezidenta Billa Clintona v dobrém?

6%
88%
hlasovalo: 15815 lidí
Agentura Reuters uvedla, že se v koncertní síni Krokus na západním okraji Moskvy mělo střílet, až pět ozbrojenců v maskáčích střílelo z automatických zbraní a dle ruského serveru RIA Novosti bylo při střelbě zraněno přes 100 lidí a na místě je též podle předběžných údajů rovněž 40 obětí.

Ruská FSB uvedla, že v pátek večer došlo ke střelbě a požáru před koncertem skupiny Picnic a v souvislosti se střelbou hovořila o teroristické útoku. Na jednom z videí ze sociálních sítích je vidět, jak muži s automatickými zbraněmi opakovaně střílejí na civilisty a dle zpravodaje RIA Novosti měl následovat výbuch granátu či zápalné bomby, po čemž se budova ocitla v plamenech.

Agentura Reuters rovněž připomíná, že začátkem měsíce americké velvyslanectví v Rusku varovalo, že „extremisté“ plánují učinit teroristický útok v Moskvě a ruská FSB ve stejné době informovala o úspěšném zmaření plánovaného útoku na synagogu v ruském hlavním městě, který plánoval provést Islámský stát.

Agentura TASS informuje, že plameny měly pohltit až třetinu budovy a na mnoha místech v Rusku po útoku přistupují ke zvýšení bezpečnostních opatření. V Moskvě byly zrušeny veškeré veřejné akce.

Bílý dům teroristický útok v Moskvě odsoudil a doplnil, že nic nenasvědčuje jakémukoliv zapojení Ukrajiny. „Ty záběry jsou prostě hrozné a je těžké je sledovat. Naše myšlenky budou samozřejmě s oběťmi tohoto strašného, hrozného střeleckého útoku,“ řekl mluvčí Bílého domu John Kirby.

V souvislosti s teroristickým útokem se šíří mnohé spekulace

Na sociálních sítích šíří někteří lidé spekulace, které se týkají útočníků a jejich motivu. Komentátor a videotvůrce Martin Rota sdílel, že by za útokem mohl být hněv matek padlých ruských vojáků. „Už je to tady! Já si myslím, že za tím útokem v Moskvě stojí nasrané matky padlých ruských vojáků!“ míní.

Mnozí komentující také spekulují, že jde o tajnou ruskou akci, připomínající nacistické fingované přepadení gliwické radiostanice. „Rusové tohle umí a už to v minulosti víckrát použili jako záminku, aby něco někde pak řešili,“ zaznělo v diskuzi na toto téma.

„FSB je fakt výkonná a má dost munice...“ připisují někteří zodpovědnost ruské Federální služba bezpečnosti.

„A záminka pro další mobilizaci je na světě…“ míní další internetový komentující.

„Asi někdo, kdo není spokojený s výsledky prezidentských voleb,“ míní další komentující. „Podle mě FSB. Jako v 1999, když FSB a Putin nutně potřebovali bombové atentáty na paneláky v Moskvě a okolí, aby měli záminku ke 2. čečenské válce. Tehdy jim to vyšlo, Rusové vyjadřovali masový souhlas a vůbec jim nevadilo, že kvůli blbý Čečně se vraceli 18-20letí branci v rakvích,“ zaznělo na to.

„Ohraná písnička, Putin si vytváří záminku,“ padlo také v diskuzi.

„Vzhledem k tomu, jak se tenhle teroristický stát chová na Ukrajině a jaká kreatura to vše z Kremlu řídí, je vždy na místě spekulace, že je to akce FSB. Potřebují posílit pocit ohrožení, aby udrželi strach ve společnosti a mohli víc mobilizovat. Na koho to asi svedou?“ napsal uživatel komentující záběry z místa masakru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ty příspěvky v článku, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 23.03.2024 10:00:34
to je výsledek našeho školství za 35 let a protiruského vymývání mozků. Doporučuji všem, kteří chtějí jen posuzovat ten útok a nechtějí vyjádřit smutek nad takovými činy, aby počkali alespoň tak 3 - 5 dnů, než se budou vyjadřovat. Budou mít více informací k posouzení!

|  6 |  0

Další články z rubriky

Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

7:10 Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

Umělec David Černý se v debatě o svém nejnovějším díle „motýlů“, visících nad pražskými ulicemi, dov…