V ČT se útočilo na OSVČ: Odvedou polovinu toho, co berou na důchodech. Vyřadit je ze systému!

18.12.2022 14:52 | Aktualizováno

Hosty druhé hodiny Otázek Václava Moravce byli exguvernér ČNB Jiří Rusnok, ekonom Filip Pertold a exsenátor Milan Štěch (ČSSD). Odpovídali na otázku, jak by měl vypadat důchodový systém. Shodli se na tom, že Česko má velký problém. Momentálně prý dráždíme hada bosou nohou. Štěch ztrhal pravicové nápady na reformu. Kdybychom zrealizovali některé z těch nápadů, tak podle Štěcha na důchody dnes vůbec nemáme peníze. Rusnok uhodil na svého nástupce Aleše Michla i na podnikatele. Tvrdě.

V ČT se útočilo na OSVČ: Odvedou polovinu toho, co berou na důchodech. Vyřadit je ze systému!
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Rusnok hned v úvodu varoval, že nebude možné donekonečna si půjčovat na důchody.

„Pokud to bude trvat příliš dlouho, tak to stáhne dolů ty veřejné finance jako celek. Ostatní instituce nám pak mohou začít půjčovat peníze s nějakou vcelku přirážkou. Ony si neustále vyhodnocují jistotu, že se jim ty peníze vrátí. A pokud ta jistota klesá, tak ta přirážka narůstá,“ varoval Rusnok s tím, že rozpočtový schodek, který rok co rok naroste o stovky miliard, je velkou chybou.

„Ty finanční trhy se chovají tak, že dlouho je všechno v pořádku – a najednou je všechno špatně. My bychom proto neměli dráždit hada bosou nohou, ale děláme to,“ doplnil Pertold s tím, že Česko intenzivně valorizuje penze, ale na tyto valorizace fakticky nemá peníze. „Takže to jde na dluh, čili my se stále zadlužujeme, to zvyšuje inflaci a to nás nutí dál valorizovat důchody. Takže se ocitneme v kruhu, který je podle mě tím drážděním hada bosou nohou,“ upozornil Pertold, poradce ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fiala za půl roku dokázal zničit víc než komunisti za celý rok 1968, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLexu , 18.12.2022 16:34:25

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

19:08 „Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

MF Dnes zrekonstruovala z policejních dokumentů velice podrobně tragickou událost střelby na Filozof…