Vojáci složí před Pražským hradem přísahu, Zeman přijme diplomaty

27.10.2019 6:45

Na Hradčanském náměstí v Praze dnes složí přísahu téměř devět stovek armádních nováčků. Den před státním svátkem budou přísahat studenti Univerzity obrany i rekruti zařazení do kurzu přípravy ve Vyškově. V souvislosti s oslavou vzniku samostatného československého státu dnes také prezident Miloš Zeman přijme cizí velvyslance.

Vojáci složí před Pražským hradem přísahu, Zeman přijme diplomaty
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Před Pražským hradem odpřísáhne věrnost republice i připravenost nasadit pro vlast svůj život 886 nováčků. Skoro 350 jich bude z Univerzity obrany a přes 500 od začátku října nastoupilo do kurzu základní přípravy. Tím musí projít každý armádní rekrut.

Armáda měla na začátku roku 21.500 vojáků z povolání. Další ale slouží pod ministerstvem obrany, Česká republika jich tak letos v lednu měla přes 25.000. Armáda se každoročně snaží přijmout přes 2000 nováčků, několik set vojáků ale zároveň každý rok odchází do civilu.

Odpoledne se na Pražském hradě uskuteční setkání prezidenta s diplomaty, kteří v Česku zastupují své země. Setkání hlavy státu s cizími diplomaty se koná tradičně v předvečer oslav výročí vzniku Československa 28. října. Zpravidla na něm zazní projev prezidenta a nejstaršího člena diplomatického sboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

7:10 Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

Umělec David Černý se v debatě o svém nejnovějším díle „motýlů“, visících nad pražskými ulicemi, dov…