Vy jste řekl, že Piráti jsou bonzáci? Emma Smetana vyslýchala Jiřího Čunka, ale ten se nedal

04.07.2019 11:43 | Zprávy

Senátor Jiří Čunek zavítal do DVTV, kde ho otázkami grilovala Emma Smetana. Větší část rozhovoru zabrala Čunkova „obrana“ Andreje Babiše. Senátor trval na tom, že chce, aby policie a státní zastupitelství byly nezávislé – a to že právě vyznívá jako obrana premiéra. Žádost o vydání ke stíhání podle něj byla předčasná, protože policie neměla důkazy. A že Babiš dostává dotace? To je otázka zákonů. Prý jen v Česku se bonzuje do Bruselu, aby země musela peníze vracet.

Vy jste řekl, že Piráti jsou bonzáci? Emma Smetana vyslýchala Jiřího Čunka, ale ten se nedal
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Jiří Čunek

Emma Smetana na Čunka hned zkraje vybafla otázku, zda se Česko ocitlo na hraně ústavní krize. Podle Čunka nikoliv. Popsal současný stav jako standardní chování prezidentů, kteří podle Ústavy mají velmi málo možností, jak vstoupit do reálné politiky, kromě jmenování ústavních soudců apod. „Zatím se mi zdá, že každý z prezidentů si to užíval. Neboli nějak využíval takové situace k tomu, aby vyjednával s vládou,“ mínil hejtman.

Moderátorka se zeptala, zda tedy prezident využil či zneužil příležitosti okolo odvolávání ministra, aby se více zapojil do politiky, „aby měl co dělat“. Čunek ji opravil, že to není proto, „aby měl co dělat“, ale protože Zeman chce prosadit svůj zájem. „Nechci vůbec spekulovat, jestli dobrý, nebo špatný,“ doplnil. Smetana dále vyzvídala, co má podle Čunka Miloš Zeman za lubem, o čemž senátor nechtěl spekulovat, ale moderátorka se nechtěla nechat odbýt. „Já třeba vůbec nevím, co chcete vy. Vy se mě ptáte na to, co nemůžu vědět, mohu o tom jenom spekulovat a pak jsme v systému trvalé spekulace. On tady pořád někdo o něčem spekuluje, přičemž ten problém je na nás, na naší straně, na straně vlády, nás poslanců a senátorů, je nás 281, tato situace se tu opakuje už od vzniku republiky. A přitom ji můžeme vyřešit tím, že změníme nějakým způsobem Ústavu, aby tyto věci byly jednoznačné,“ mínil Jiří Čunek.

Moderátorka namítla, že čekat s odvoláním měsíc je bezprecedentní, ale ani tady si Čunek nebyl jist, že tomu tak je. Když odstupoval jako vicepremiér v Topolánkově vládě, tak se ho prý tehdejší prezident Klaus ptal, proč to dělá, jak vidí situaci, a ptal se také premiéra. I když čekání tehdy nebylo měsíční, podle Čunka tehdy existovala dohoda podobná dnešku ohledně načasování.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

válka

Fakt si myslíte, že NATO, což jsme i my, chce válku s Ruskem? Máte proto nějaké důkazy? A myslíte si, že i Ukrajina chtěla válku s Ruskem? Podle mě jediný, kdo chce válku a začalo jí, je Rusko, které by evidentně chtělo obnovit i svůj vliv v Evropě po druhé světové válce.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klub Saša. Všichni europoslanci ODS provázáni

21:50 Klub Saša. Všichni europoslanci ODS provázáni

Nejsilnější vládní strana ztratila jeden europarlamentní mandát a vyšle do Bruselu tři poslance. Zaj…