Výbuch policie? Minula střelce ve dveřích? Další odhalení o FF UK

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
11.01.2024 12:40 | Analýza

Policie možná minula střelce Filozofické fakulty UK téměř ve dveřích, vyplývá z dokumentů uvolněných samotnou fakultou. Knihovník fakulty tvrdí, že ho policisté v hlavní budově fakulty oslovili mezi 14.00 a 14.20 hod. Střílet se začalo těsně před třetí hodinou. Proděkan fakulty tvrdí, že policisty zaznamenal v budově už ve 13.30 a řekli mu, že David K. „může být nebezpečný“. Spor je i v tom, kdo nařídil evakuaci druhé budovy FF UK v Celetné ulici. Policie nebo kvestor univerzity?

Výbuch policie? Minula střelce ve dveřích? Další odhalení o FF UK
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pietní průvod nazvaný Přenesení světla směřující k budově filozofické fakulty, u které vyhasly životy rukou šíleného střelce

V souvislosti s prohlášením, které prezentovali jednotliví zástupci Policie ČR a Státního zastupitelství na tiskové konferenci v úterý 9. 1. 2023, se vynořila spousta dotazů a pochybností. Ty se ani tak netýkají zásahu samotného, ten je odborníky i veřejností vnímán vesměs jako profesionální, ale tomu, co mu předcházelo.

Na svět se v této souvislosti derou dotazy na vyhodnocení nebezpečnosti pachatele, komunikaci příslušníků Policie ČR se zaměstnanci a vedením fakulty, či na evakuaci budovy FF UK v Celetné ulici.

Více informací a pohled z jiné strany do propletence jednotlivých časových údajů, tvrzení a postupů vneslo i „Vyjádření Univerzity Karlovy ke střelbě na Filozofické fakultě UK“. Zároveň ale vyjádření jejích zaměstnanců, která univerzita v rámci tohoto prohlášení zveřejnila, rapidně navýšila množství dotazů a pochybností o slovech policie, která byla do té doby prezentována.

Ze zmíněného vyjádření dokonce někde plynou ostré rozpory.

První věc, která jistě bude hojně diskutována, je přítomnost a hlavně činnost Policie ČR v budově FF UK, kde posléze došlo k tragédii.

„Je jasné, že policisté v hlavní budově fakulty byli, ptali se po střelci a ve 13.49 hod. z budovy odešli poté, co se od studijního oddělení dozvěděli, že bude mít hodinu v jiném objektu fakulty, v Celetné ulici,“ píše k tomu server Aktuálně.cz.

Naproti tomu ve zmíněném Vyjádření UK stojí, že pracovník knihovny s uniformovanými policisty mluvil ještě daleko později.

„Když jsem vstupoval do budovy FF UK cestou do práce, cca 14.00–14.20, oslovili mne dva uniformovaní policisté, kteří mi ukázali fotku s informací, že se jedná o ozbrojeného sebevraha. Protože jsem se obával, že by mohl být u nás v knihovně, zavedl jsem je do knihovny, kterou jsem s nimi prohledával, ujistili jsme se, že se hledaná osoba nenachází v knihovně, ani na toaletách. Policisté několik málo dalších minut střelce hledali, pak se vydali nevím kam. O tom, že policisté tuto osobu hledají, jsem informoval kolegy u výpůjčního pultu. Za několik málo desítek minut se ozvaly dunivé rány (střelba) a křik z horních pater,“ popsal knihovník situaci, ze které je zřejmé, že policisté se v budově FF UK na Palachově náměstí vyskytovali ještě jen několik málo minut před střelbou.

Tedy lze usuzovat, že v budově v té době buď byli současně s pachatelem, nebo se minuli jen o minuty.

Proč se zásah Policie ČR soustředil výhradně na prostory v Celetné ulici a policisté předpokládali, že se vrah, který zabil svého otce a nastražil výbušný systém, bude racionálně řídit svým školním rozvrhem hodin, to je jistě další otázka, která dříve, či později musí padnout.

Další rozpor lze spatřit i v informacích o evakuaci budovy FF UK v Celetné ulici. Zatímco policejní prezident informoval o tom, že „relativně rychle jsme zjistili, že je studentem FF a že v objektu v Celetné ulici má mít ve 14 hodin přednášku. Právě proto jsme bezodkladně přijeli do Celetné ulice, kde jsme provedli evakuaci ve 14.22. Prováděli jsme další pátrací úkony po tomto muži“, informace z FF UK vyznívá zcela jinak.

Kvestor univerzity v rozporu s tvrzením policie uvedl, že ve 14.50 šel do vrátnice budovy na Ovocném trhu 5, kde byla přítomna policie a zeptal se policistů na důvod jejich přítomnosti.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je to čím dál zamotanější a začínám chápat, proč mělo být na celý případ "uvaleno embargo", , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNadsluncejasne1 , 11.01.2024 13:04:48
a odůvodněním nedělat střelci reklamu.

|  5 |  0

Další články z rubriky

O mandát za Babišem, jásala Pekarová. Výzkumník ji zpražil: To byly eurovolby, ne sněmovní

16:25 O mandát za Babišem, jásala Pekarová. Výzkumník ji zpražil: To byly eurovolby, ne sněmovní

Poslední průzkum STEM před volbami do Evropského parlamentu při konfrontaci se skutečnými výsledky r…