Zákonodárci bývají pod tlakem: Chceš zůstat poslancem? Hlasuj podle strany

23.07.2012 7:49

Některým poslancům ODS se nelíbilo, že vláda navrhuje zvýšení daní přesto, že volební program slibuje opak. Přesto hlasovali v souladu s vládním přáním. Zákonem je k tomu sice nutit nelze, ale existují i jiné cesty. Poslanci musí počítat s tím, že do poslaneckých lavic napříště zasednou, jen když budou plnit vůli strany. A neplatí to jen u ODS.

Zákonodárci bývají pod tlakem: Chceš zůstat poslancem? Hlasuj podle strany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Česká ústava neobsahuje ustanovení o vázaném mandátu poslance či senátora a formálně platí, že zákonodárce se rozhoduje toliko podle svého svědomí. Politické strany přesto hledají cestu, jak své zákonodárce přimět k poslušnosti. Bývá uplatňována zásada: chceš–li do sněmovny, hlasuj podle přání strany. Informuje o tom dnešní Právo.

Plnění zásadních programových bodů má nejspíš přednost před svědomím

Poslanci ODS např. pracují se systémem volného, jednohvězdičkového a dvouhvězdičkového hlasování. Pokud je očekávané hlasování označeno za jednohvězdičkové, znamená to, že by pro něj měla zvednout ruku většina poslaneckého klubu. Pokud je označeno dokonce za dvouhvězdičkové, neměl by se mu vzepřít nikdo. Pokud se zákonodárce přece jen postaví proti vůli většiny strany, hrozí mu, že bude v příštích volbách odsunut na nevolitelnou pozici a do sněmovny se tak už znova nepodívá.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura k tomu poznamenává, že místní sdružení strany obdrží informaci, že se dotyčný zákonodárce neztotožnil se zásadním stranickým tématem a toto zdejší sdružení s informací patřičně naloží.

 „Sestavujeme kandidátky od místních sdružení. Dostala by se jim informace, že přestože hlasování politická strana považovala za mimořádně závažné, dotyčný poslanec se doporučením neřídil,“ dodal. Za zásadní bylo např. označeno hlasování o zvýšení daní, proti kterému se vymezovala řada občanských demokratů.

Nejsme sekta

Sociálně demokratický poslanec Jeroným Tejc přiznává, že v klubu postupují podobně. Hlasování sice neoznačují hvězdičkami, ale závazné hlasování přijde na řadu tak jednou za tři měsíce, a pokud někdo nehlasuje v souladu s vůlí strany, může být příště odstaven od poslaneckých výhod.

Předseda poslaneckého klubu a starostové pak tvrdí, že žádná podobná pravidla neuplatňují, protože nepředstavují sektu. Za důležitá bývají označována ta hlasování, která naplňují koaliční dohodu, a pokud s nimi poslanec nesouhlasí, může se zdržet hlasování.

Jednotně se snaží postupovat i poslanci komunistů nebo zákonodárci Věcí veřejných, a zatímco u komunistů se to daří, u Věcí veřejných jíž delší čas rebeluje poslanec Milan Šťovíček, který hlasuje s vládou navzdory tomu, že je členem opoziční strany. VV proto zvažují jeho vyloučení z klubu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…