Zbraně z Indie. Do Česka. Ve španělském přístavu

17.05.2024 7:30 | Zprávy

Španělská vládní levice chce v přístavu zablokovat nákladní loď Borkum převážející zbraně z Indie. Levicová aliance Sumar upozorňuje, že loď převáží zbraně, které dostane Izrael. Tamní ministerstvo tvrdí, že vojenský náklad ale míří do České republiky, uvádí zahraniční média.

Zbraně z Indie. Do Česka. Ve španělském přístavu
Foto: Archiv
Popisek: Španělská vlajka

Podle politiků uskupení Sumar má na palubě zbraně určené Izraeli, a je tak velmi pravděpodobné, že by tyto zbraně byly použity v bojích v Pásmu Gazy. Loď vezla téměř 27 tun výbušného materiálu z indického Madrásu, uvedl deník El País.

Španělské ministerstvo dopravy uvedlo, že zbraně na palubě lodi Borkum v žádném případě nesměřují do Izraele, ale do České republiky. Socialistický ministr dopravy Óscar Puente na sociální síti X sdílel  dokument španělského ministerstva zahraničí, který to podle něj potvrzuje.

„Je známo, že Česká republika patří mezi největší prodejce zbraní Izraeli. Je jasné, že se jedná jen o zástěrku a zbraně skončí v Izraeli,“ uvedla strana Podemos. Španělsko, které od vypuknutí války v Gaze v říjnu zakázalo vývoz všech zbraní do Izraele, uvedla agentura Reuters.

Aliance Sumar, která je menším koaličním partnerem socialistů premiéra Pedra Sáncheze, vyzval státní zastupitelství, aby nechalo loď zablokovat v přístavu. Tvrdí, že loď přepravuje rakety, pohonné systémy pro rakety a výbušniny. Plavidlo mělo v pátek ráno zakotvit v přístavu Cartagena.

Deník El País na svém webu sdílel dokument českého ministerstva obrany, který se dodávky zbraní z Indie podle něj týká. Podle dokumentu zbraně prodává indická firma, náklad nakupuje bulharská firma a jako konečný uživatel je označeno české Ministerstvo obrany.

Dokument tvrdí, že další vývoz této munice není možný bez souhlasu indických úřadů a že munice bude použita pouze pro „záměry národní bezpečnosti České republiky“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

dezinformace

Co přesně je podle vás dezinformace? Nemyslíte, že by si to měl každý vyhodnotit sám? Myslíte, že pravda se pozná vždy na první pohled? Vždyť spousta věcí se prokáže až časem. To bylo třeba povyku, když byl někdo proti očkování proti covidu, protože lidi stejně neochrání a ejhle, za čas se ukázalo, ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijel z USA kvůli „Fialově kauze“: Tajné služby, média, vlády. Shellenberger a uniklá data

4:44 Přijel z USA kvůli „Fialově kauze“: Tajné služby, média, vlády. Shellenberger a uniklá data

V Evropě i v USA jsou stále častější „kafkovské momenty“, kdy je člověk souzen, ale netuší za co, uv…