Zeman se prodíral k urně novináři. Fischer už se těší na druhé kolo

11.01.2013 18:06 | Zprávy

Historicky první přímé volby prezidenta se pilně účastní i samotní prezidentští kandidáti. Mezi prvními dorazili k volbám Jiří Dienstbier a Jan Fischer, zanedlouho poté odvolili i Vladimír Franz, Miloš Zeman, Karel Schwarzenberg a Přemysl Sobotka. Do volebních místností dorazili muži vesměs s doprovodem.

Zeman se prodíral k urně novináři. Fischer už se těší na druhé kolo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Miloš Zeman se svou dcerou odevzdali hlasy v prezidentských volbách

Zatímco Dienstbier, Fischer, Franz a Schwarzenberg naznačili, že do urny vhodili volební lístek se svým vlastním jménem, Zeman odmítl o svém hlasování jakkoliv informovat. "Vše, co jsem chtěl říct, jsem řekl před volbami," vzkázal. K urně se musel doslova protlačit přes velké množství novinářů a fotografů, kteří ho posléze doprovodili i na krátké cestě domů.

"Asi jste nečekali, že bych volil někoho jiného," řekl při odchodu z volební místnosti Fischer, se kterým přišli manželka, syn a vnuk. Hlas prý bývalému předsedovi vlády dala i rodina. Fischer věří ve svůj postup do druhého kola, kde očekává, že se střetne se Zemanem.

Šance jsou podle Dienstbiera vyrovnané

"Já se přiznám, že jsem volil kandidáta sociální demokracie," řekl s úsměvem Dienstbier novinářům poté, co vhodil hlasovací lístek do urny. "Já myslím, že když člověk usiluje o nějakou funkci, tak by měl věřit sám sobě, pokud chce i po ostatních, aby mu věřili," dodal. Do volební místnosti ho doprovodili partnerka se synem.

Česká republika podle něj velmi naléhavě potřebuje změnu, a proto by každý občan měl využít příležitosti účastnit se voleb. Šance jsou podle Dienstbiera "naprosto vyrovnané". Všichni soupeři podle něj mají svoji sílu. Kandidáta, s nímž by se chtěl případně střetnout ve druhém kole, nejmenoval.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

MUDr. Milan Brázdil byl položen dotaz

Podle mě dezinformujete vy, když tvrdíte, co tvrdíte

Dobrý den, pane Brázdile, obracím se na vás zde, protože mi to přijde důvěryhodnější, i když mi zřejmě neodpovíte, snad si to aspoň přečtete. Jestli vás zajímá, co si myslím o korespondenční volbě tak vám řeknu, že je mi to úplně jedno, spíš mě štve, že vy poslanci (koalice i opozice) řešíte právě t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT lezla na zahradu. Smazat a odškodnit, řekl soud. Šlo o politiku

4:39 ČT lezla na zahradu. Smazat a odškodnit, řekl soud. Šlo o politiku

Česká televize prohrála soud. Musí zaplatit odškodné a vymazat problematicky získané záběry občana, …