Zlikviduje Jourová svobodná média? Nedovolme jí to. Konference v Praze

11.05.2024 20:13 | Analýza

Europoslanci v půlce března podpořili Evropský akt o svobodě médií (EMFA) coby pravidla, která má zajistit „redakční nezávislost veřejnoprávních médií“ či „spravedlivé přidělování státní reklamy“. U nové legislativy, jež dle eurokomisařky Věry Jourové (ANO) reaguje na nátlak na sdělovací prostředky, však Společnost pro obranu svobody projevu (SOSP) varuje, že by se ve skutečnosti mohl stát opak a Komise by například mohla „nepohodlná“ média „odstřihnout“ od inzerce. SOSP se balíčku hodlá věnovat detailně také na své chystané konferenci, která se uskuteční 21. května v Kaiserštejnském paláci. Kromě řady osobností se zeptá na názor na unijní legislativu také lídrů eurokandidátek.

Zlikviduje Jourová svobodná média? Nedovolme jí to. Konference v Praze
Foto: Archiv SOSP
Popisek: SOSP

Evropský akt o svobodě médií (Media Freedom Act) schválili europoslanci v polovině letošního března a představili jej coby novou legislativu na ochranu novinářů a médií v EU před politickým a ekonomickým vměšováním.

Evropská unie si od něj slibuje, že státní orgány nebudou smět vyvíjet na novináře a redaktory jakýkoli nátlak, aby jim sdělili své zdroje či že zajistí redakční nezávislost veřejnoprávních médií. „Aby se zabránilo zneužívání veřejnoprávních médií k politickým účelům, měli by být jejich vedoucí pracovníci a členové správní rady jmenovaní transparentním a nediskriminačním způsobem na dostatečně dlouhé funkční období. S výjimkou případů, kdy přestanou splňovat profesní kritéria, je nebude možné odvolat dřív, než jim vyprší smlouva,“ píše Evropský parlament s tím, že transparentní a objektivní, a navíc udržitelné a předvídatelné“ musí být u veřejnoprávních médií i financování.

Legislativa se věnuje rovněž vlastnictví médií a zavádí povinnost všem zpravodajským a publicistickým médiím bez ohledu na velikost povinně zveřejňovat informace o svých vlastnících ve zvláštní národní databázi, a to i v případě, že je přímým či nepřímým vlastníkem stát.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hrstka lidí a pro mainstream událost.“ Žantovský sleduje, co se děje kolem Foltýna

5:00 „Hrstka lidí a pro mainstream událost.“ Žantovský sleduje, co se děje kolem Foltýna

TÝDEN V MÉDIÍCH Fialova vláda zřídila funkci koordinátora strategické komunikace, do níž si z Hradu …