Známý komentátor Patočka: V letošních volbách musíme zastavit populisty. Hlavně Zemana a Babiše

28.09.2013 16:09 | Zprávy

Nejdůležitější téma nadcházejících voleb spočívá v otázce, zda se podaří odrazit hrozbu destrukce české stranické politiky spočívající v nástupu populistů Andreje Babiše a Miloše Zemana. Myslí si to Jakub Patočka, šéfredaktor Deníku Referendum.

Známý komentátor Patočka: V letošních volbách musíme zastavit populisty. Hlavně Zemana a Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Havlova knihovna hostila debatu šéfredaktorů Erika Taberyho a Jakuba Patočky na téma jak očistit demokracii. Plno bylo, rozhřešení nepřišlo

Ve svém článku v internetovém Deníku Referendum Patočka zdůrazňuje, že jednou z nejdůležitějších otázek, kterou by si voliči měli před volbami položit, je ta, zda chtějí, aby vládu sestavovala Česká strana sociálně demokratická, anebo trio Miroslav Kalousek, Andrej Babiš a Martin Kuba.

Volby by podle jeho názoru měly být především střetem parlamentní opozice s dosluhující parlamentní většinou, přičemž ve zdravé stabilizované demokracii by právě tento střet byl osou předvolebních debat. „Zvláště po zkušenosti s vládou tak otřesnou, jakou byla vláda Petra Nečase, by jakýkoli jiný výsledek než relativně výrazná většina dosavadní parlamentní opozice byl mimořádně varovnou známkou rozpadu systému české stranické politiky,“ míní a zároveň varuje, že taková možnost skutečně hrozí.

Domnívá se totiž, že vinou nárůstu celkového znechucení nad politickou situací i směřováním země se spontánně mohutně rozšiřuje ochota české politické veřejnosti experimentovat s nevyzkoušenými populistickými projekty. Naštěstí prý protofašistický Úsvit přímé demokracie pod vedením Tomia Okamury takovou hrozbu už nepředstavuje.

„Kdyby se snad měl ve sněmovně ocitnout, a to třeba nějakou souhrou strašlivých hříček osudu i v početnějším zastoupení, budeme vědět, že už se – aspoň politicky – konečně přibližujeme Řecku, jímž nás tak věrohodně Kalouskova předvolební kalkulačka děsila v roce 2010,“ opírá se kriticky do tohoto hnutí a ironicky dodává: „S řeckým fašistickým Zlatým úsvitem by Okamurovy šiky mohly směle založit nějakou hnědou internacionálu, ale nakonec tentokrát snad zůstanou stejně okrajovým fenoménem jako hvězdná pěchota Jany Bobošíkové (a Václava Klause).“

Reálné nebezpečí nástupu populismu tak v současnosti podle Patočky zosobňují dvě jiné postavy, Andrej Babiš a Miloš Zeman. A oba prý jiným způsobem.

Babiše viní zejména z toho, že korumpuje a křiví české prostředí ještě předtím, než se vůbec stihl k moci dostat. Bývalý komentátor Mladé fronty Dnes Martin Komárek o něm přibližně před rokem napsal: „Neříká totiž nic jiného než to, co Pepa Tvaroh u piva.“ A v současnosti, jak Patočka podotýká, se on sám stal Pepou Tvarohem. Ovšem nejhorší je prý fakt, že o tom žádný novinář ze zmíněného listu už nenapíše, protože prostě nemůže.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nová elita EU, seznamte se. Dělají si z nás legraci, obává se Václav Klaus

6:36 Nová elita EU, seznamte se. Dělají si z nás legraci, obává se Václav Klaus

Poté co vycházejí na světlo jména možných příštích lídrů Evropské unie, mezi nimiž je také uvedena j…