Karel Sochor: Třešnička na pyramidě podivností z Mendelovy univerzity

15.05.2024 9:39 | Glosa

Polyhistor je označení pro člověka aktivního ve více oborech lidské činnosti. Klasickým příkladem je Leonardo da Vinci, u nás Jára da Cimrman. A polyhistorkou je vlastně i Danuše Nerudová, bývalá rektorka Mendelovy univerzity.

Karel Sochor: Třešnička na pyramidě podivností z Mendelovy univerzity
Foto: Repro X
Popisek: Danuše Nerudová v rámci kampaně před evropskými volbami účtuje s Kateřinou Konečnou

Po ní měl nastoupit Vojtěch Adam, leč provalily se podvody v pracech kterých byl spoluautorem, a tak se rektorem nakonec nestal. Oborem Adama je biochemie či molekulová biologie, oborem Nerudové účetnictví a daně. Leč ti dva přesto mají dvě společné publikace. Jedna řeší biologický problém, ke kterému Nerudová těžko mohla něco dodat. A ta druhá je z oboru danění, ke kterému zase neměl co říct Adam. Tedy jen oboustranně výhodný leč hrubě neetický obchod s falešným spoluautorstvím. Ale ježto tedy Nerudová "bádá" ve dvou zcela odlišných oborech, jistě si zaslouží označení polyhistorka. Jinak ale jde o podvod, který je jistě ještě význačně závažnějším problémem, než otázka publikování v tzv. predátorských časopisech.

A ještě závažnější podvod se na Mendelově univerzitě odehrával kolem faktického prodávání doktorských titulů uchazečům ze zahraničí:

Toto podvodné prodávání falešných titulů tehdy vzbudilo velmi negativní reakce prvně v zahraničí. A nešlo o malé peníze, fakticky bylo ve hře nějakých 250 milionů:

Zatímco ale dotace na Čapí hnízdo byla už dávno vrácena, v čích kapsách skončilo těch 250 melounů se nevyjasnilo dodnes. Tento problém sice měl vyjasnit Národní akreditační úřad pro vysoké školství. Leč věc šla spíše do vytracena. Mimochodem, tomu úřadu šéfuje Rober Plaga, který Mendelovu univerzitu vystudoval a pak na ní působil. Po neslavném konci skoro-rektora Adama pak školu krátce i vedl. Jinými slovy, Plaga musí znát ten podvodný velkoprodej titulů do zahraničí stejně dobře jako Nerudová či Adam.

Celkem vzato, ten predátorský aspekt Nerudové představuje svého druhu třešničku na celé pyramidě nepoctivostí na Mendelově univerzitě. Snad si ale kauzy jako teď Nerudové konečně vyžádají větší důraz na profesní etiku, neb zřetelně začíná být v sázce důvěra veřejnosti k akademickým institucím vůbec.

Karel Sochor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: Ve stínu zlata a žvanění

9:55 Jan Campbell: Ve stínu zlata a žvanění

Nejsem členem žádného think-tanku, nebo někým placený, přesto jako senior považuji za povinnost upoz…