„Ty, ty, ty, kdo to bude platiti?“ V USA se ptají, dopad na Česko možný, vzkazuje Zdeněk Zbořil

10.07.2023 7:40 | Komentář

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „Předpokládám, že paní Jelena letěla spíše kvůli otřesům na finančních trzích,“ komentuje zahraniční cestu nejvyšší autority americké vlády přes finance Janet L. Yellen do Číny politolog Zdeněk Zbořil. „I ve Spojených státech se politická elita, lhostejno zda demokratická nebo republikánská, začíná ptát, kdo to všechno zavinil. Takže možná dojde i na toho českého Pepíčka, který rozšlapal Aničce košíček. A ona se aktuálně ptá – ty, ty, ty, kdo to bude platiti?“ Komentuje i českou snahu občanské společnosti o změnu. „Revolucionáři jsou neviditelní. A asi i budou, až do doby, kdy náraz hlavou do zdi bude větší, než si dnes představujeme,“ uvedl.

„Ty, ty, ty, kdo to bude platiti?“ V USA se ptají, dopad na Česko možný, vzkazuje Zdeněk Zbořil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

„Je toho tentokrát k zaujetí až příliš mnoho. A protože méně by mohlo být více, snažím se vybrat něco, co by tu naši podivně ,tekoucí‘ dobu lásky a nenávisti charakterizovalo. Proto snad ze všeho nejzajímavější, alespoň pro mě, je cesta nejvyšší autority americké vlády přes finance Janet L. Yellenové do ČLR,“ komentuje události politolog Zdeněk Zbořil. „Ačkoliv v těchto hodinách ještě nevíme, s kým a proč se sešla, česká a evropská média mají jasno. Je to kvůli ochraně životního prostředí, o které tato dáma, dnes ve vysokém penzijním věku, dosud, pokud je mi známo, na veřejnosti nikdy nemluvila. Dosud vystupovala, jak je v dnešní době zvykem, s ženskou rozhodností, i když při své zastávce v Soulu to nebylo tak agresivní jako v době nedávné. Buď paní státní tajemnice a její tým trochu ztrácejí svůj ještě nedávný optimismus, anebo, což pokládám také za možné, světová média, nejen ta nejservilnější ze všech, jak je známe z domova, jsou trochu zmatená a nemohou se rozhodnout, zda cílem jejich pozornosti by měly být investice vlády Spojených států do vlastního ,zeleného programu‘, nebo nějaké jeho permutace. Anebo chce v Pekingu oznámit, že nastává doba, kdy se trochu ubere peněz vojensko-průmyslovému nenažranému komplexu ve prospěch těch na světě nejchudších a nejpotřebnějších,“ dodal.

Obě tyto možnosti jsou podle Zbořila tak trochu z říše snů a přání. „Předpokládám, že paní Jelena letěla spíše kvůli otřesům na finančních trzích. A to v době, kdy i ve Spojených státech se politická elita, lhostejno zda demokratická nebo republikánská, začíná ptát, kdo to všechno zavinil. Takže možná dojde i na toho českého Pepíčka, který rozšlapal Aničce košíček. A ona se aktuálně ptá – ty, ty, ty, kdo to bude platiti?“ vzkázal.

Zelenskyj v Praze. A co e-komunikace?

Druhou nepřehlédnutelnou zprávou, zejména v Praze, Bratislavě a jejím balkánském a maloasijském okolí, byla okružní cesta ukrajinského stále „ještě prezidenta Zelenského“. „Při té se na mnohé tajnosti a parády nehledělo, až byly těžko poznatelné, kdo má na tomto kolečku větší zájem. Zda prezident a členové jeho vlády z Kyjeva, nebo jeho středo- a východoevropští partneři? A proč to muselo být tak okázalé a za fyzické přítomnosti všech možných potentátů? Jestliže se nemuselo něco podepisovat v. r., nestačil jiný dnes běžný způsob e-komunikace?“ dává konkrétní otázku.

Zbořil připomíná také Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech, který stojí za pozornost. „Nejen proto, že jeho prezident Jiří Bartoška jej považoval za trochu nepovedený. Jistě to nebylo proto, že někteří hosté, ale hlavně hostesky, byly trochu starší, ačkoliv se snažily být roztomilé. Ale mnoho informovaných a nezúčastněných si myslí, že to bylo něco jako ze hry bratří Čapků Ze života hmyzu, kde je podobná společnost definována výrokem …svět chce být polosvět, a žena, chce být položena,“ komentoval.

A konečně bylo pro politologa zajímavé i chování tureckého prezidenta Erdogana nebo pád nizozemské vlády. „A pro někoho z nás až nevhodné dotazování se britského miliardáře indického původu, zda zaparkoval svůj majetek ve svěřeneckých fondech jako Andrej Babiš, anebo zda země, jejímž předsedou vlády dnes je, nevystoupila z EU jen proto, aby právě on nemusel něco podobného učinit,“ uvedl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

válka

Fakt si myslíte, že NATO, což jsme i my, chce válku s Ruskem? Máte proto nějaké důkazy? A myslíte si, že i Ukrajina chtěla válku s Ruskem? Podle mě jediný, kdo chce válku a začalo jí, je Rusko, které by evidentně chtělo obnovit i svůj vliv v Evropě po druhé světové válce.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dvojí tvář a politika USA, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 10.07.2023 12:24:16
Na Evropu a zbytek světa USA tlačí s Rusy a Čínou neobchodovat, přitom sami obchodují se vším co potřebují. Naši politici pořád ještě křičí hurá na Čínu podle papírku co jim rozeslal asi poslední 9 referent velvyslanectví USA a USA podléza Číně aby s nimi vůbec někdo z Číny jednal. USA si dojedná zase pro sebe výhody, a Ostraní mohou zkrachovat.. Vystrčil, Pekárová a spol na naše peníze udělají výlet na Tchaj-wan a kříčí zabít Čínu a USA říká respektujeme Jednotou Čínu s Tchaj-wanem, Projev těch kdo nás zastupuje a kdo řídí stát, je příšerný

|  7 |  0

Další články z rubriky

Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

20:16 Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

Evropské volby v Česku podle politického pozorovatele Erika Besta neznamenají jen prohru vládních st…