A toto všechno už je pryč. Zbořil o „Fialově velkém úspěchu“

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
13.11.2023 10:45 | Komentář

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Také o tom, na co bychom se mohli v mezinárodní politice více zaměřit, hovoří politolog Zdeněk Zbořil. Popisuje to, jak heslo, kdo válčí chudne, a kdo dělá byznys, už dávno neplatí. Přidává odhad dalšího vývoje české, evropské i mezinárodní politiky. Ve finále přidal i předpoklad, jak to bude s letošními oslavami 17. listopadu v České republice. „Je to tedy pro mne záležitost generační a netroufám si odhadnout, za jak dlouho a co ji nahradí,“ uvedl mimo jiné.

A toto všechno už je pryč. Zbořil o „Fialově velkém úspěchu“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

„Myslím si, že statisícovým demonstracím v Londýně bychom měli věnovat větší pozornost než emocionálnímu rozrušení paní ministryně Černochové, která chtěla vystupovat z OSN nebo tuto organizaci dokonce rušit. Na ministryni české vlády to je velmi radikální zaujetí, ale konec konců, v Praze se netvoří dějiny,“ předesílá politolog Zdeněk Zbořil.

„Opakující se demonstrace v Londýně jsou něčím jiným. Jsou, alespoň podle reportáží BBC, téměř nenásilné, ale mohutné a odehrávají se v zemi, kde je ministerský předseda Rishi Sunak považován za politika ‚s indickými kořeny‘. Zda to je důležité, nevím, spíš bych řekl nikoliv, a že se ani u nás, kde je snad ještě znám Petr Chelčický a jeho teze ‚nenásilného odpírání zlému‘, stejně jako podobný postoj Lva Nikolajeviče Tolstého z přelomu 19. a 20. století, se touto věcí příliš nezajímáme. Ale premiér Sunak je první předseda vlády Velké Británie, který si může pamatovat politiku svého předchůdce Winstona Churchilla a jeho vztah k indickému stoupenci politiky nenásilí Mahátma Ghándímu. Chelčický reagoval na husitské bouře, Tolstoj napsal Sevastopolské povídky a Ghándí chtěl osvobodit Indii ze svazku s britským impériem. Předpokládám, že vzpomenuté ‚indické kořeny‘ a funkce premiéra mohou hrát nelehkou roli i v konfliktu Státu Izrael a Palestiny, který před sto lety pomáhali založit, mj. i jako místo budoucích konfliktů, jeho předchůdci,“ uvedl.

„Současný stav má své vojensko-politické rozměry, ale zdá se, že díky evropskému promigračnímu entusiasmu, povede k neméně radikálnímu stavu politiky i v dalších zemích. Nejenom ve Velké Británii a v evropských zemích, ale i tam, kde nová centra konfliktů se mohou teprve objevit,“ poznamenal.

Zbořil: kdo válčí chudne, kdo obchoduje bohatne? Zapomenout

„Myslím si, že můžeme také zapomenout na téměř starověké pravidlo – kdo válčí chudne, kdo obchoduje bohatne. Toto heslo se sice traduje po staletí, ale dávno už pozbylo platnost. Žijeme v době, kdy válčení přináší na jedné straně lidskou bídu, na druhé astronomické zisky a bohatství, které už ani nezastírá, kde jsou jeho krvavé zdroje. Není to nic z historie lidstva neznámého. Ale už není tak atraktivní vzpomínat na to, jak tento příběh skoro vždy končí. Nikoliv ‚střetem civilizací‘, ale jejich zánikem. Tehdy, když písně vyzývající k boji, nahradí lidová ‚nemelem, nemelem…‘ (Mimochodem, tu si zpívali mladí lidé během své nucené práce pro blaho Velkoněmecké říše za druhé světové války.) Je to jakési mementum mori (mysli na smrt), kterému se jen nechce věřit, ale které odkázaly generace nejen chudým a ubohým, ale i těm pyšným a zbohatlým,“ konstatoval.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jakou hodnotu a důstojnost může mít návštěva českého premiéra, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 13.11.2023 11:33:17
v subsaharské Africe, jehož ministr vnitra tam dával v trenclích kytku jejich odbojovému protikoloniálnímu hnutí. Pošlou ho do řiti, co s ním. Uvědomme si, že hranice států nejsou dány etnicitou, ale narýsovány Brity tak, aby věčně byl někde nějaký bordel. Tu návštěvu ministra vnitra Rakušana už určitě rozbubnovaly "bubny Lokalí" po celé Africe na jih od Sahelu. Nejdřív tohle a pak se tam objeví nějaký mňančivý ňouma ze stejné země, kterému lze za chůze látat zadek a něčeho se domáhá. Spolupráce tedy. To určitě. Musíme být za blázny i v Africe. Měli ho nechat poblíž nějaké smečky hyen, nám by se ulevilo a tam by nemuseli dva dny dokrmovat. Do řiti už se vším tady, všecko rozkradený a ve vládě blázni.

|  27 |  0

Další články z rubriky

To chce talent, Fialo. Po volebním výprasku Petr Holec bez milosti

0:06 To chce talent, Fialo. Po volebním výprasku Petr Holec bez milosti

Aby ve volbách tohoto typu tři strany koalice SPOLU prohrály s hnutím ANO takovým způsobem, to skute…