Brát peníze zlobivým. Ben Kuras četl o nové Evropě nového Německa

02.12.2021 13:14 | Rozhovor

OBZOR BENJAMINA KURASE Troufejme si více pokroku, píše se v programovém prohlášení nové německé vlády, všiml si spisovatel Benjamin Kuras. A jak ten program vypadá, pokud jde o EU? Vytvoření celoevropských politických stran. Trestání „neposlušných“ zemí. Vytvoření Evropské federace. Kuras si v rámci pravidelného shrnutí světového dění v ParlamentníchListech.cz všímá též nového vývoje ve Spojených státech.

Brát peníze zlobivým. Ben Kuras četl o nové Evropě nového Německa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Benjamin Kuras

Chystá nová německá vláda na Evropu nějakou novou německou habaďůru? Evropu trápí největší migrační krize od roku 2015. Amerika postupuje mílovými kroky k socialismu. Ve zbrojení ji předhánějí Čína i Rusko. Požárem poškozená katedrála Notre Dame se renovuje na památník „environmentalismu a sociální spravedlnosti“. A Boris Johnson cituje Lenina. Nás se bezprostředně nejvíc týká politika nové německé červeno-žluto-zelené vlády (též Němci přezdívané „semaforová“), která brzy přebírá předsednictví EU. Co na nás Německo chystá?

„Troufejme si více pokroku,“ praví titul jejího programu. S parafrází hesla francouzské revoluce to bude pokrok k větší „svobodě, spravedlnosti a udržitelnosti“. Přispěje k tomu jistě, z těch zábavnějších inovací, třeba uzákonění kanabisu pro „rekreační účely“, nebo snížení volebního věku na 16. Konec uhlí se přiblíží z dosud plánovaného roku 2038 už na rok 2030, zpětinásobí se solární zdroje, zčtyřnásobí větrné, a 2 % území se věnují na budování obnovitelných zdrojů. A usilovat se bude o „posílení ekologických reforem v zahraničí“. 

Omezí se ilegální imigrace – vylepšením metod imigrace legální včetně sjednocování rodin a urychlení azylového procesu a větších pracovních příležitostí a povolení. Na druhé straně se má usnadnit navracení neoprávněných imigrantů pomocí finančních příspěvků na cestu, ale bez násilných deportací, zřejmě na základě dobrovolnosti. Ve výsledku se tedy imigrace pravděpodobně zvýší a reemigrace zdraží. Říkají tomu noblesně „nový začátek v migraci a integraci, jaká se sluší na moderní imigrační zemi“.

Nás – a celé EU – se ale nejvíc týká pokrok k „federálnímu evropskému státu“ – jemuž by zřejmě Německo opět rádo bylo vůdcem?

K tomu má směřovat úsilí nové vlády o zavedení „kvalifikované většiny“ při hlasování o věcech zahraničních a bezpečnostních – které zatím jsou v kompetenci členských států a vyžadují si jednomyslný souhlas všech. Navrhují se větší celounijní investice do omezení klimatických změn. Plánuje se zavést celounijní volební systém celounijních stran, které by kandidovaly do europarlamentu přímo, tedy nadnárodně, na rozdíl od dosavadní kandidatury za národní strany. V programu je i výzva Evropské komisi omezit finance zemím nezajišťujícím nezávislost soudnictví. Narážka na Polsko a Maďarsko, i když nejmenované. 

Svou novou azylovou politiku chce Německo předat celé EU v podobě „fundamentální reformy azylového systému“ s „férovou distribucí odpovědnosti“ mezi členskými státy. Na řízení azylové politiky včetně střežení vnějších hranic agenturou Frontex má EU vynaložit 16 miliard eur. Nám stačí připomenout, že jakmile je někdo legálně v Německu, je legálně v celé EU.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

20:16 Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

Evropské volby v Česku podle politického pozorovatele Erika Besta neznamenají jen prohru vládních st…