Hnůj a vzteklý Fiala: „Ovládlo ho to. A bude hůř.“

11.03.2024 9:43 | Komentář

Hnůj před Úřadem vlády? Protesty českých zemědělců od malých, přes střední až po ty větší, které proběhly koncem týdne v Praze, byly ještě velmi mírné. Vláda je však svými výhrůžkami může naučit, jak se správně „bít za svoje zájmy“ ve stylu zemědělců z Francie či Německa. PL to řekl renomovaný politolog Lukáš Valeš, podle něhož se premiér chová jako autista. Výhrůžky zemědělcům, že nedopadnou dobře, připomněly komentátorovi Petru Holcovi komunistickou rétoriku z 50. let.

Hnůj a vzteklý Fiala: „Ovládlo ho to. A bude hůř.“
Foto: Repro X
Popisek: Hnůj před Strakovou akademií

Demonstrace, kterou v české metropoli organizovala Agrární komora, Zemědělský svaz a několik dalších stavovských organizací včetně těch, které zastupují zájmy nejmenších sedláků, zvedla ze židle premiéra Petra Fialu, od kterého byla slyšet nezvykle ostrá slova. „Já pod tlakem nejednám a kdo to se mnou takto zkusí, tak nedopadne dobře,“ řekl na CNN Prima News Fiala. Druhý den už hovořil o tom, že do zemědělství nedá slíbené dvě miliardy a raději bude vláda hledat jiné obory, kde by peníze mohly pomoci.

Fialova slova o tom, že pokud se s ním zemědělci pokusí jednat pod tlakem, tak nedopadnou dobře, byla podle docenta Valeše dost překvapivá. „Vzhledem k jeho konsenzuální a smírné povaze je vidět, že pan premiér je rozrušen na nejvyšší míru. Kromě toho to ale zní jako výhrůžka. Premiér je politolog a měl by chápat, že jisté skupiny obyvatel hájí svoje zájmy a jestliže mají pocit, že jich nedosáhnou standardní formou zastupitelské demokracie, volí jiné způsoby, které jsou ovšem v demokracii běžně tolerované. Viděli jsme to v Paříži, kde se z toho takový humbuk nedělá,“ srovnává politolog.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pan Fiala tahá celý český národ do války, uplácí ukrajinské občany a ještě se vzteká!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseChristian , 11.03.2024 11:04:26
vztekat se můžeme tak akorát my, čeští občané, proti těm fialovejm zrůdnostem!

|  29 |  0

Další články z rubriky

To chce talent, Fialo. Po volebním výprasku Petr Holec bez milosti

0:06 To chce talent, Fialo. Po volebním výprasku Petr Holec bez milosti

Aby ve volbách tohoto typu tři strany koalice SPOLU prohrály s hnutím ANO takovým způsobem, to skute…