Oni snad chtějí, aby se lidé kvůli viru hádali a neviděli... Expert znalý politiky tuší

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
07.12.2021 15:40 | Zprávy

„Je to to pověstné setí a sklízení větru, protože dobře se tu ukazuje, že když situaci politici vyostřovali a využívali pro svou politickou kampaň, jak teď nezamýšleně sklízí tuto nenávist. Bohužel to nejvíc schytávají hejtmani a komunální politici, kteří k tomuto příliš nepřispívali. Vrcholová politická sestava, která si z toho dělala politiku, tomu nečelí v takové intenzitě jako lidé z integrovaného záchranného systému, regionální politici, protože oni to musí v terénu řešit. Je šílené, aby se báli saniťáci, lékaři, zdravotní sestry, že někomu poskytují první pomoc, zachraňují ho a ještě čelí nenávisti. To mi přijde naprosto nepřípustné,“ zdůraznil politolog Jan Kubáček.

Oni snad chtějí, aby se lidé kvůli viru hádali a neviděli... Expert znalý politiky tuší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod svobody. Odpůrci očkování proti covidu se setkali pod sochou sv. Václava pak prošli Prahou

Budoucí ministr vnitra Vít Rakušan tvrdí, že tresty za porušování proticovidových opatření by měly být přísnější, policie podle něj rozdává málo pokut a kontroly by měly být důslednější. V podobném duchu se vyslovil i budoucí ministr dopravy Martin Kupka. Tvrdí, že tím hájí právní stát. Zní to logicky. Na druhou stranu se dá předpokládat, že voliči Starostů a ODS jsou často podnikatelé, uvítají toto? Nebo je čas, kdy politici musí říkat i nepopulární věci? „Pravda je někde uprostřed. Velkou logiku by mělo pravidla vymáhat, ale stát by musel postupovat mnohem logičtěji. To znamená, že pravidla by měla být mnohem jednodušší, racionální, ospravedlnitelná a ideálně neměnná. A měli bychom vidět, že podle nich fungují i ti mocní. Tedy že tato pravidla fungují v běžném režimu Poslanecké sněmovny, že je dodržují politici, což se v minulosti často nedělo a nevšiml jsem si, že by padaly exemplární pokuty hříšníkům, kteří opakovaně opatření porušili z řad těch mocných a nejmocnějších. Zároveň by bylo potřeba, aby stát představoval i svou vlídnou tvář. To znamená, aby umožňoval maximální servis,“ konstatoval Jan Kubáček.

Jak konkrétně? „Ve dvou polohách. První, aby těm, které omezuje, tato omezení částečně saturoval například podle režimu EET, protože proč podnikatelé platili v režimu EET všechny povinnosti, které jsou spojené s podnikatelským životem? A teď se na to vpodstatě nehledí. To je velmi demotivační situace, protože pokud byl někdo černý pasažér, tak je odměňován nebo neodměňován úplně stejně jako ti, co dodržovali pravidla, platili oficiálně, nefungovali v šedé ekonomice,“ vypozoroval.

„Druhá věc, kterou bych ocenil a podnikatelům by velmi pomohla, je úplně jiný přístup byrokracie. Aby se pravidla neustále neměnila a byla nedohledatelná, ale naopak. Aby stát klíčové momenty podnikatelům sděloval, přistupoval k jejich právním ekonomickým potížím s mnohem větší velkorysostí a byl schopen fungovat splátkově, překlenovacím způsobem,“ řekl politolog. Třetí nesmírně důležitou věcí podle něj je, aby stát, pokud logicky chce většinu společnosti motivovat k tomu, aby se očkovala, aby očkovací sérum byl schopen dodat co nejblíže těm, co mají být očkováni. „Ať jsou to očkovací autobusy, očkovací týmy, ale nechť se dostanou do obcí přímo k lidem. Ať to usnadňují co nejvíc praktikům, ne že je fakticky demotivují. Není možné stále kázat taktiku biče a nijak nevyjít lidem vstříc. A usnadnit jim tu situaci. Aby lidé viděli, že když se po nich něco chce, tak se jim zároveň i spravedlivě dává. Ať se měří všem stejně,“ sdělil Jan Kubáček.

Společnost je unavená, frustrovaná

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Oldřich Szaban

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

válka

Fakt si myslíte, že NATO, což jsme i my, chce válku s Ruskem? Máte proto nějaké důkazy? A myslíte si, že i Ukrajina chtěla válku s Ruskem? Podle mě jediný, kdo chce válku a začalo jí, je Rusko, které by evidentně chtělo obnovit i svůj vliv v Evropě po druhé světové válce.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

20:16 Volební porážka ČT. Vnucování kandidátů, podivná náhoda s Nerudovou, všímá si Best

Evropské volby v Česku podle politického pozorovatele Erika Besta neznamenají jen prohru vládních st…