„Pamatujte si. Bude třeba vyčistit vzduch.“ Baletní mistr Zuska. To od umělců neslyšíte

02.04.2024 12:15 | Rozhovor

Lidstvo čelí zákeřnému jedu v rádoby pokrokových, uvědomělých, liberálních až pseudo humanistických obalech. Tento „balíček“ je však pro společnost jednoznačně likvidační. „Nezapomínejme na události posledních let a pamatujme si výroky a činy jednotlivých lidí. To není o pomstě, ale o jasném volání po zodpovědnosti. Jedině tak se může v budoucnu skutečně vyčistit vzduch,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Zuska, choreograf, režisér a bývalý dlouholetý umělecký šéf Baletu Národního divadla v Praze a aktivní účastník demonstrací, které proti Fialově vládě pořádá strana PRO.

„Pamatujte si. Bude třeba vyčistit vzduch.“ Baletní mistr Zuska. To od umělců neslyšíte
Foto: Archiv Petra Zusky
Popisek: Petr Zuska, choreograf, režisér a bývalý dlouholetý umělecký šéf Baletu Národního divadla v Praze

Co vás osobně vede k tomu neumdlévat v protestech proti Fialově vládě, u nichž jste od začátku, což jste prokázal svým vystoupením i při zatím poslední demonstraci na Václavském náměstí v sobotu 23. března?

Protestoval jsem na několika demonstracích už proti „covidismu“, tedy dávno před nástupem Fialovy vlády. Všechny další „ismy“ přišly zároveň, nebo v těsném závěsu. Ukrajinismus, greendaelismus, genderismus, globalismus... To všechno nejsou nějaké náhodně přicházející a náhle strmě gradující jednotlivosti, které jsou na sobě nezávislé a spolu nesouvisející. Ve skutečnosti je to takový toxický „balíček“, ve kterém je v různě vypadajících obalech stále jeden a ten samý druh jedu. Jedu, který má, zjednodušeně řečeno, způsobit razantní depopulaci a zotročení zbytku lidí. Tedy – pandemie a následné „terapie“, války a jejich (ne)řešení a záměrné prodlužování, postupná likvidace podniků, firem, průmyslu, ekonomiky – tedy drastické snížení životní úrovně, nabourání statusu klasické rodiny – tedy snížení porodnosti, omezení suverenity a svrchovanosti jednotlivých států – tedy přechod k jistému centrálnímu diktátu, a tak dále…

Zkrátka zákeřný jed v rádoby pokrokových, uvědomělých, liberálních až pseudo humanistických obalech. „Balíček“, který je však pro společnost jednoznačně likvidační, ale naopak pro ty, kteří ho vymysleli a kteří ho propagují, z finančního a mocenského hlediska zatím vysoce lukrativní. Já osobně tento balíček odmítám a proti Fialově vládě protestuji, jelikož ho bezvýhradně reprezentuje a podporuje, aniž by si uvědomila, že se jeho obsahu ve výsledku rovněž nevyhne. Tato vláda představuje pro naši zemi obrovské nebezpečí. Ekonomické, bezpečnostní a morální a já se za ni upřímně stydím. A proč „neumdlévám“? Mám dvě skvělé děti a chci, aby žily v míru a relativně normálně fungující a svobodné společnosti. Krom toho bytostně nesnáším lži, faleš a jakoukoli nespravedlnost. A v neposlední řadě mám rád tuto zemi, a ta čas od času potřebuje od svých lidí konkrétní pomoc a podporu, proti těm, kteří ji devastují.

Ptám se tak proto, že proti předchozí Babišově vládě pořádal demonstrace bizarní spolek Milion chvilek pro demokracii, kterému ovšem dělala propagaci Česká televize a s ní spřízněná mainstreamová média za vydatné podpory stran nynější pětikoalice. Vaše protesty ale ČT i jiná média ignorují a s výjimkou některých politiků SPD vás nepodporuje ani nynější opozice. Od koho se tedy organizátorům i řečníkům na demonstracích dostává povzbuzení, že to stále nevzdáváte?

Jestli se mám pokusit mluvit i za své kolegy – tedy organizátory a řečníky, řekl bych, že ono povzbuzení přichází v prvé řadě ze srdce a svědomí každého z nich a zároveň i z téměř hmatatelné podpory mnoha lidí napříč celou zemí. Vidíme jejich vyjádření na sociálních sítích, čteme jejich děkovné dopisy, vnímáme jejich přízeň při osobních setkáních. A demonstrace znamenají pro desítky a stovky tisíc lidí v této zemi obrovskou naději. Že je tu někdo, kdo to vidí stejně. Že je tu někdo, kdo to řekne nahlas, že je tu někdo, kdo za ně bojuje, že je tu někdo, kdo konkrétně pracuje pro to, čemu i oni věří… Že nejsou sami. A tato obří vlna pozitivní energie prostě vždycky rozmetá desítky a stovky nálepek, hejtů a vulgarit, které samozřejmě rovněž přicházejí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

mzdy

V čem vám dám za pravdu je, že jsou u nás nízké mzdy, ale není to i chybou vás, protože i vy jste dlouho byli u vlády a mohli jste s tím něco udělat? Moc nechápu, co nyní změníte, když budete sedět v Bruselu, tedy krom toho, že vy si finančně určitě polepšíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pan Zuska byl famózní tanečník, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSTIPPY , 02.04.2024 14:12:34
a teď se projevuje jako čestný chlap, který se v totalitním ovzduší nebojí říct svůj názor.

|  22 |  0

Další články z rubriky

Změna v EU je blízko. Toto se musí stát. Robert Kotzian i o Fialovi a lidech

10:48 Změna v EU je blízko. Toto se musí stát. Robert Kotzian i o Fialovi a lidech

Lidé nechtějí, aby naše země byla migračním paktem postupně zavlékána do migrační katastrofy, kterou…