„Profesor politologie, ale čísla číst neumí!“ Makroekonom potupil Fialu. Co namluvil lidem?

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
10.10.2023 17:52 | Rozhovor

Jásot některých komentátorů nad oznámením Českého statistického úřadu, že spotřebitelské ceny v září už poosmé zmírnily svůj meziroční růst a dostaly se na 6,9 procenta, což je nejnižší hodnota od prosince 2021, není moc odůvodněný. „Pokud se neobnoví kupní síla reálných mezd a platů, není možné odstartovat odchod od současné stagflace. To znamená za čtyři roky nulový ekonomický růst při 30procentní inflaci,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz makroekonom Jaroslav Šulc, co při nynějším vývoji přinesou lidem této země čtyři roky vládnutí kabinetu Petra Fialy.

„Profesor politologie, ale čísla číst neumí!“ Makroekonom potupil Fialu. Co namluvil lidem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Dnes ráno nám Český statistický úřad sdělil, že spotřebitelské ceny v září už poosmé zmírnily svůj meziroční růst a dostaly se pod hranici 7 procent, přesně na 6,9 procenta. To je nejnižší hodnota od prosince 2021, tedy za téměř dva roky. Je to důvod k jásotu o to víc, že meziměsíčně klesly spotřebitelské ceny o 0,7 procenta, tedy více, než čekala i ČNB?

V každém případě je to dobrá zpráva. Každé procento, každá desetinka bodu z inflace dolů je dobrá zpráva, protože to zpomaluje snižování kupní síly domácností. Na druhé straně, když si vezmu 6,9 jako číslo a vezmu si k němu zadání, podle kterého má Česká národní banka držet inflaci někde na dvouprocentní úrovni, tak jsem na třiapůlnásobku. Tedy je to dobrá zpráva ve smyslu tendence, ale nikoli ve smyslu absolutní hodnoty toho čísla.

Tu dobrou zprávu poněkud kazí to, co jste řekl, že to zpomaluje snižování kupní síly domácností. Sice se snižování kupní síly zpomaluje, ale pořád klesá. Dá se nějak upřesnit, o kolik?

I tohle zpomalování snižování kupní síly domácností je třeba brát v nějakém kontextu. Když si vezmete číslo roční inflace v roce 2022, čili v loňském roce, dáte k tomu číslo odhadované za letošní rok a přidáte číslo odhadu na rok příští po promítnutí fungování Stanjurova balíčku, tak v tomhle součinu indexů se dostaneme do situace, že na konci příštího roku 2024 proti konci roku 2021 máme nárůst cen. Já ho odhaduji mezi 33 a 35 procenty, možná 36, možná 37. To je otázka toho, jak dopadne letošní a příští rok. Takže situaci, kdy by se během takhle krátké doby zvýšila inflace o třetinu, tak takových případů v historii moc nemáme. Taková byla snad jen na počátku transformace v letech 1991 a 1992, kdy to bylo dáno odchodem od starého systému řízení ekonomiky, kdy se zvyšovala záporná daň z obratu a kdy se řešily úplně principiální věci, kdy ekonomika v podstatě klekla a šla do záporu v ekonomickém růstu a tak dál. V tomto kontextu je i tohle dnes oznámené číslo 6,9 rozporné, neboť znamená, že – použiji výraz – zbídačování většiny českých domácností „vesele“ pokračuje.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lubomír Metnar byl položen dotaz

Proč nikdo neřeší nákup tanků bez výběrka?

Dobrý den, schvalujete nákup tanků, který vláda plánuje? Mě překvapuje, že nikdo neřeší, že nákup probíhá bez výběrového řízení. Podle mě to zavání korupcí nebo minimálně plýtvání veřejnými penězi, protože když není výběrko, jak se ví, že jde pro nás o ten nejvýhodnější nákup?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

a co tento diletant a celoživotně na veřejné zdroje přisátý jedinec umí ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 10.10.2023 18:32:46

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Srab Rakušan. Vrátit mu to do toho jeho...“ Matka studentky zabité na FF UK po včerejšku přitvrdila

9:14 „Srab Rakušan. Vrátit mu to do toho jeho...“ Matka studentky zabité na FF UK po včerejšku přitvrdila

Včera mohla poprvé nahlédnout do kompletního vyšetřovacího spisu masové vraždy spáchané Davidem Kozá…