Dělají z lidí hlupáky. Jak je to s Jurečkovým „přidáním“ na péči. Nelidské, ale pro vládu typické, říká Šafránková

23.02.2024 20:26 | Rozhovor

Je to hanebnost, je to nelidské – a je to vlastně pro tuto vládu typické. Hojí se vždy na těch nejzranitelnějších, popisuje místopředsedkyně sociálního výboru Poslanecké sněmovny Lucie Šafránková z SPD nejnovější show ministra Jurečky, nazvanou „zvyšujeme příspěvky na péči“.

Dělají z lidí hlupáky. Jak je to s Jurečkovým „přidáním“ na péči. Nelidské, ale pro vládu typické, říká Šafránková
Foto: Archiv Lucie Šafránkové
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně SPD

Ministr Marian Jurečka nedávno představil svůj plán na reformu sociálních dávek. Jste spokojena se směrem, kterým se chce v této oblasti MPSV ubírat?

Ukončení, anebo alespoň minimalizace, zneužívání nepojistných sociálních dávek, je téma, kterému se v SPD detailně věnuji 6 let. Připravila jsem v této oblasti, ve spolupráci s kolegy a odborníky, dva rozsáhlé návrhy na změny zákonů o pomoci v hmotné nouzi a o státní sociální podpoře.

Šlo o desítky konkrétních potřebných změn, přičemž oba tyto návrhy zablokovali poslanci stran současné vládní koalice.

V minulém volebním období v posledním, třetím čtení, Piráti záměrně zablokovali závěrečné hlasování o tomto mém návrhu.

Takže je dobře, že se po našem velkém tlaku dostáváme alespoň k nějakým změnám směrem k omezení zneužívání sociálních dávek.

Ale celý proces je teprve na začátku, neznáme žádné detaily slibovaného návrhu. Až je znát budeme, jistě se vyjádřím mnohem podrobněji a adresněji.

Co říkáte Jurečkovu plánu na sloučení čtyř nejčastěji využívaných dávek do jediné?

Částečně dává logiku. Ale opět, přesně se mohu vyjadřovat až uvidím paragrafované znění návrhu, důvodovou zprávu k němu, modelové příklady a výpočty.

Každopádně platí, že pouhé sloučení několika sociálních dávek do jedné samo o sobě neznamená automatické ukončení jejich zneužívání.

Ale určitě mohu říci, že moji podporu má sloučení přídavku na bydlení s doplatkem na bydlení. To jsem navrhovala již v minulém volebním období.

SPD tradičně kritizuje zneužívání dávek. Jde podle vás Jurečkova reforma, která má být na principu „jedna domácnost – jedna podpora“ v tomto správným směrem?

Znovu zdůrazním, že zatím se bavíme pouze o záměru, o vládních proklamacích.

A zase – o omezení zneužívání sociálních dávek nerozhodne to, zda o ně budou žádat jednotlivé fyzické osoby, anebo celé domácnosti.

Klíčové je a bude to, aby byl systém sociální podpory nastaven tak, že co nejdříve odhalí podvodníky, že bude obsahovat jasné a vymahatelné povinnosti žadatelů o sociální dávky, že budou mít kontroloři Úřadu práce silnější kompetence, že zde budou existovat citelné a rychle realizovatelné sankce, včetně okamžitého odebrání dávky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Prošla by mu i vražda.“ Vyoral k Novotnému, kterému v ODS „odpustili“

14:21 „Prošla by mu i vražda.“ Vyoral k Novotnému, kterému v ODS „odpustili“

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Pavel Novotný zůstává v ODS, strana ho nevyloučila, ani za výroky…