Exšéf Pirátů Ivan Bartoš: Označili mě za havlovce, nevím proč. Havel mě jako prezident nezaujal a v řadě věcí vyloženě zklamal

23.10.2014 6:51 | Zprávy

25 LET OD LISTOPADU ´89 Ivan Bartoš, bývalý kapitán pirátské posádky, svoji neortodoxní stranu vypiplal až k vítězství v komunálních volbách v Mariánských Lázních a zisku zastupitelů i na jiných místech, včetně Prahy. Což okomentoval citátem Mahátmá Gándího: „Nejdřív tě budou ignorovat. Pak se ti budou smát. Pak proti tobě budou bojovat. Potom zvítězíš.“ ParlamentníListy.cz se Ivana Bartoše zeptaly i na jeho názory k polistopadovému vývoji.

Exšéf Pirátů Ivan Bartoš: Označili mě za havlovce, nevím proč. Havel mě jako prezident nezaujal a v řadě věcí vyloženě zklamal
Foto: Archiv Ivana Bartoše
Popisek: Ivan Bartoš

Piráti v komunálkách dobyli Mariánské Lázně, mají čtyři zastupitele v Praze, uspělo i hnutí Žít v Brně s pirátskou podporou. Jste s těmito výsledky spokojen?

Uspěli jsme i v celé řadě dalších měst sami anebo v koalicích. Mariánské Lázně byly velkým překvapením a výsledkem dobré činnosti karlovarského krajského sdružení, jeho členů a sympatizantů. Když jsem se dozvěděl výsledky voleb na pražský magistrát a byla jasná naše čtyři upirátěná křesla v něm, musím říct, že jsem měl radost až škodolibou a vzpomněl jsem si na, mezi českými Piráty oblíbený, citát Mahátmá Gándího: „Nejdřív tě budou ignorovat. Pak se ti budou smát. Pak proti tobě budou bojovat. Potom zvítězíš.“ A v duchu si dodal: „Tak nás tady, pánové, máte.“  Samozřejmě jsme nijak extrémně nezvítězili. Faktem je, že Pirátská strana roste od voleb k volbám a věřím, že je to i díky naší konstantní činnosti vykonávané z pozice neparlamentní strany. Doufám, že teď budeme mít šanci předvést v reálu, že politika s politiky jde dělat jinak. Někde jsem v nepříliš lichotivém článku o nás zaznamenal označení “freeware politika“.  Tak budeme dělat freeware politiku :-).

Četl jsem, že Piráti měli nejnižší náklady na jeden hlas. Jak jste toho dosáhli?

Vidíte, možná jsem vám vlastně odpověděl už v rámci předchozí odpovědi. Máme nejnižší náklady na hlas, protože s nimi prostě nekalkulujeme. Je to divné? Náš politický marketing spočívá právě v naší činnosti. Není naším cílem se markantně zviditelňovat v době voleb, ale konstantně růst a vyvíjet činnosti a aktivity v souladu s naším programem. Teoreticky i prakticky jsou Piráti v neustálé kampani.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Eurokomisař

Pořád se tu mluví o eurokomisaři. Mě by zajímalo, v čem je pro nás lidi tato funkce důležitá? A jestli je, proč se diskutuje o tom, kdo jej nominuje víc, než o tom, kdo bude nominovaný? Fakt si myslíte, že nezkušená Nerudová je dobrá volba? Proč třeba nenominujete nějakého nestranného kandidáta, kte...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Srab Rakušan. Vrátit mu to do toho jeho...“ Matka studentky zabité na FF UK po včerejšku přitvrdila

9:14 „Srab Rakušan. Vrátit mu to do toho jeho...“ Matka studentky zabité na FF UK po včerejšku přitvrdila

Včera mohla poprvé nahlédnout do kompletního vyšetřovacího spisu masové vraždy spáchané Davidem Kozá…