Kde vezmeme ten plyn? Z čeho dostavíme Dukovany? Pavel Janeček nastřílel vládě do energetiky díry

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
03.01.2024 19:32 | Rozhovor

Vláda svou nečinností v oblasti dostupnosti energií páchá atentát na český průmysl. Při výhledu do nového roku v oblasti energetiky to říká expert v oboru a bývalý šéf Pražské plynárenské Pavel Janeček. Na co se mají občané připravit? A co způsobuje stále rostoucí ceny? Důvody jsou podle něho jasné a kvůli uhlí nás za pár let čeká možná ještě větší cenový šok.

Kde vezmeme ten plyn? Z čeho dostavíme Dukovany? Pavel Janeček nastřílel vládě do energetiky díry
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalý šéf Pražské plynárenské, Pavel Janeček

Lednem přichází zdražení elektřiny pro firmy, ale i řadu domácností. Premiér to dlouho zlehčoval s tím, že půjde jen o pár procent, ale realita je úplně jinde… Lidé se stále ptají, proč k tomu zdražení dochází. Jaké faktory to ovlivnily?

Cena elektřiny jako komodity na burze klesla o nějakých 10 procent, ale to není určující pro stanovení cen pro konečného spotřebitele v České republice. Určujícím faktorem je, za kolik se prodává elektrická energie dlouhodobě. Podívejte se třeba na výsledky hospodaření třetího kvartálu ČEZ, kde jasně říkají, za kolik prodávají elektrickou energii, kterou vyrobí v roce 2024, 25 a 26. Uvidíte tam, že ceny jsou kolem 100 euro za MWh. Žádné snižování cen, jaké bylo predikováno panem premiérem, se konat nebude.

V případě druhé, regulované části, je to zcela zřetelné. Navýšení, které indikoval ERÚ, bylo lehce sníženo po mediálním tlaku, ale neřeší to vůbec nic. Jde o atentát na český průmysl a trvám na tom. Jde o částky, které pro mnoho firem budou velmi těžko zaplatitelné. Neznamená to, že firmy budou krachovat okamžitě, ale minimálně sníží svoje investice nebo je zcela zastaví. Sníží se jejich konkurenceschopnost a dramaticky poklesne marže. 

To se děje proč?

Z jediného důvodu a tím jsou obnovitelné zdroje. Vyhýbám se termínu Green Deal, protože to se zelenou nemá co dělat, to je pouze takové synonymum. Děje se to kvůli budování obnovitelných zdrojů, které jsou v zásadě špinavé. Obnovitelné zdroje jako takové jsou nejenom ekonomicky těžko smysluplné a drahé, ale zároveň musí být tzv. vyzálohovány. Záloha se dělá buď uhelnými elektrárnami nebo v lepším případě plynovými elektrárnami, které ale nemáme. Poukazuji na rozhovor pana Beneše (šéfa ČEZ, pozn.red.), který říká, že ČEZ musí vybudovat dva až tři tisíce MWh v plynových elektrárnách do roku 2030, ale musí k tomu zajistit také dostatečné množství plynu. Pokud by se mělo takové množství plynového výkonu v plynových elektrárnách vystavět, jen jeden z nich bude znamenat navýšení o 20 procent spotřeby zemního plynu. To je katastrofa. My evidentně vůbec nevíme, co děláme. Levá ruka neví, co dělá pravá. Na jedné straně se snažíme ekologizovat a na straně druhé budeme chtít dovážet víc plynu. Odkud asi?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vše se vším souvisí , kdyby to tak premiér s presidentem nechtěli , tak by to šlo líp !, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehanybal66 , 04.01.2024 10:08:10
Jenže pravda je taková , že tomu ani jeden nerozumí a tahají za sebou tu sebranku poslušných i když je to za cenu existence nejen průmyslu ! Jsme na tom již tak špatně , že nějaké vysvobození není možné , již si to pojišťují , jak nesmyslnýma volbama , tak i za cenu hodně miliard korun za euro ! To se vyplatí ! Síkela je hloupí vrah našich domácností !

|  9 |  0

Další články z rubriky

Ondřej Šimíček: Ukrajina, jasno. Kdo nechce pomáhat napadené oběti, je zločinec a lidský odpad

8:11 Ondřej Šimíček: Ukrajina, jasno. Kdo nechce pomáhat napadené oběti, je zločinec a lidský odpad

Rusko je ekvivalent nacistického Německa v nové době. Kdo jej omlouvá a podporuje, ten by v roce 194…